Институцијe БиХ nовац троше без контроле

Ведрана Кулага
Институцијe БиХ nовац троше без контроле

Сарајево - Институције БиХ годишње потроше више од 900 милиона марака, а упркос томе одговорност за трошење јавног новца је на ниском нивоу, док су бројне институције подбациле и у спровођењу интерних контрола.

Ревизори су чешљајући финансијско пословање институција БиХ у 2013. годину дошли до закључка да систем интерних контрола није на задовољавајућем нивоу. У ревизорском извјештају о извршењу буџета, који је "зарадио" мишљење са резервом, наглашено је да постоје бројни пропусти приликом трошења јавног новца. Годишњи извјештаји о извршењу буџета показују да се новац за превоз, гориво или коришћење службених возила често злоупотребљава. Није ријеткост да се возила користе за одласке на море и друга приватна путовања. Сличних малверзација било је и приликом правдања рачуна за репрезентацију јер се на њима не наводи повод којим је новац потрошен, а често су цехови стизали и из кафића и клубова током викенда када институције не раде.

Став ревизора је да у циљу повећања финансијске дисциплине треба законски уредити систем финансијског управљања и контроле у институцијама и то доношењем закона о фискалној одговорности или о финансијском управљању и контроли.

- То би био значајан корак ка унапређењу цјелокупног система интерних контрола у јавној управи. Циљ је јачање одговорности за утрошени новац, организација финансијске дисциплине те законито, рационално, ефикасно и транспарентно трошење јавних средстава - сматрају ревизори.

Замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ Бошко Томић каже да посланици, посебно из РС, годинама упозоравају на то да се новац у институцијама БиХ троши нетранспарентно. Наглашава  да се морају увести одговорност и санкције за оне који јавним средствима располажу као да су њихова.

- Институције годишње потроше стотине милиона марака, а нико није одговарао за трошење мимо правила - рекао је Томић.

Нацрт закона о фискалној одговорности ове године усвојила је Народна скупштина РС. Законом је предвиђено успостављање фискалног савјета као независног органа са циљем додатног унапређења фискалне одговорности Српске. Њиме се уређују фискална правила, мјере и процедуре на основу којих се успоставља фискални оквир, ограничава јавна потрошња, јача одговорност за ефикасно и ефективно коришћење буџетских средстава и јача систем надзора и контрола.

Анализа трошкова

Ревизори су нагласили да је важно увести и праксу разматрања и усвајања буџета институција БиХ на основу анализа оправданости за многе трошкове и расходе.

- Поставља се  питање зашто се купују службени аутомобили високе класе са фул опремом, најновији мобилни апарати, те рачунарска опрема са високим техничким карактеристикама и да ли је то заиста у свим случајевима оправдано и нужно - упитали су ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана