Инсистирати да јадранско - јонски ауто-пут и гасовод пролазе кроз БиХ

Срна
Инсистирати да јадранско - јонски ауто-пут и гасовод пролазе кроз БиХ

Сарајево - Савјет министара БиХ усвојио је данас информацију о наступу делегације БиХ на конференцији земаља западног Балкана у Бечу 27. августа и закључио да треба наставити са реализацијом пројеката из области транспорта и енергетике, те инсистирати да Јадранско-јонски ауто-пут и Јадранско-јонски гасовод пролазе кроз БиХ.

На сједници је закључено да је врло битно приступити изради енергетске стратегије као услову за кандидовање пројеката из ове области, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама БиХ, који је предложило Министарство правде БиХ ради брже, једноставније и квалитетније примјене овог закона.

Предложеним измјенама Закона побољшана су постојећа рјешења у складу са захтјевима и потребама праксе, те прецизиране поједине одредбе ради отклањања нејасноћа у пракси.

Овим законом уређују се оснивање, органи и правни положај удружења и фондација, регистрација, имовина, престанак рада и брисање из регистра, статусне промјене те друга питања значајна за рад удружења и фондација које се региструју на нивоу БиХ.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства цивилних послова, донио је одлуку о продужењу примјене Меморандума о разумијевању између Савјета министара БиХ и Владе Словеније о Међународном повјерилачком фонду за деминирање и помоћ жртвама од мина.

Овом одлуком се продужава примјена Меморандума на период од двије године, што ће допринијети наставку сарадње БиХ и Словеније путем Међународног повјерилачког фонда, с циљем смањења опасности од мина и повећања безбједности у БиХ.

Савјет министара БиХ донио је Одлуку о именовању министра правде БиХ Јосипа Грубеше, министра за људска права и избјеглице Семихе Боровац и министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића у Интерресорну радну групу за измјену изборног законодавства БиХ.

Савјет министара БиХ размотрио је и усвојио Информацију о расподјели и кориштењу средстава текуће резерве за период од јануара до јуна.

У првих пола године реализовано је 141.000 КМ, од којих се 100.000 КМ односи на помоћ становништву Непала за превазилажење посљедица земљотреса, а 41.000 КМ на интервентно кориштење текуће резерве на основу појединачних одлука чланова Предсједништва БиХ и предсједавајућег Савјета министара БиХ и његових замјеника.

Савјет министара БиХ, на приједлог Управе за индиректно опорезивање, донио је Одлуку о допунама Одлуке о поступку остваривања права на ослобађање од плаћања увозне дажбине на опрему која се ставља у слободан промет за органе цивилне заштите и ватрогаства.

Овом одлуком се као корисници царинских повластица уводе добровољна ватрогасна друштва у ентитетима и Брчко дистрикту и ватрогасни савези, детаљније се утврђује појам ватрогасних средстава и опреме, те се прописује документација у поступку остваривања права из предметне одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана