Императив борба против тероризма

Ведрана Кулага
Императив борба против тероризма

Вашингтон - Тероризам је једна од највећих безбједносних пријетњи на глобалном нивоу, чега је Српска и те како свјесна, а борба против те пошасти је кључни безбједносни приоритет за њене институције.

Поручила је то премијер Српске Жељка Цвијановић која борави у службеној посјети САД, током које се јуче састала са 20 конгресмена у конгресној згради. Они су се сагласили да се РС и БиХ суочавају са озбиљним безбједносним изазовима, изразивши забринутост због великог броја добровољаца са Балкана, као и из БиХ, који одлазе на ратишта у Сирију, Ирак и друге земље.

Цвијановићева је јуче о тим проблемима претходно говорила на панел дискусији “Стабилност на Балкану: Приоритети за Републику Српску” у Вашингтону. Разговарала је и са представницима академске заједнице, невладиних организација и водећих институција које се баве политичким, безбједносним и економским питањима на Балкану. Подсјетила је да је у БиХ забиљежено више случајева одлазака припадника радикалних исламских група на ратишта у Сирији и Ираку, као и да у неким дијеловима земље егзистирају групе које службе безбједности третирају као опасност за безбједност грађана БиХ.

- Борба против тероризма за Владу РС и надлежне службе један је од кључних безбједносних приоритета - истакла је Цвијановићева. Подсјетила је да је Дејтонски споразум донио не само мир на ове просторе, него је њим креиран и политички систем у БиХ. Говорећи о политичкој и економској ситуацији у РС, нагласила је да је Српска прва у БиХ формирала власт након октобарских избора и усвојила кључна документа за ову годину. Представљајући реформе које су области привредног окружења спроведене, као и привредне потенцијале, Цвијановићева је позвала америчке компаније да инвестирају у РС. Српску је представила као лидера у БиХ када је ријеч о процесу европских интеграција и подвукла да је приближавање ЕУ за РС и БиХ приоритет. У САД је, уз Цвијановићеву, која је присуствовала и радном ручку, чији је домаћин била супруга предсједника САД Мишел Обама, и министар финансија Зоран Тегелтија. Они ће учествовати на прољећној скупштини ММФ-а и Свјетске банке.

Сарадња са ФБиХ

Жељка Цвијановић је, говорећи о економским темама, истакла добру сарадњу са премијером ФБиХ и најавила могућност одржавања заједничке сједнице влада РС и ФБиХ у идућем периоду. Подвукла је значај обезбјеђења једнаких или сличних рјешења у оба ентитета, када је ријеч о различитим питањима у вези са привредним амбијентом и привлачењем страних инвестиција, као и спремност Владе РС да бројна рјешења, а која су добила позитивне оцјене релевантних европских и међународних институција, подијели са колегама у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана