Именовање експерата пренос надлежности

Ж. Д.
Именовање експерата пренос надлежности

Сарајево - Савјет министара БиХ утврдио је јуче Приједлог закона о измјени Закона о лијековима и медицинским средствима којим ће Савјету министара бити омогућено да, на приједлог Министарства цивилних послова, именује два независна експерта у састав Стручног савјета Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Према утврђеним измјенама, Стручни савјет чиниће два кандидата Савјета министара, по два кандидата из сваког ентитета и један кандидат из Брчко дистрикта БиХ.

Члан Стручног савјета и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић каже да су и у овом случају измјене неприхватљиве, јер се БиХ састоји из два ентитета и Брчко дистрикта.

- Сад се појављују четири стране, али очигледно да је више у питању удовољење неким интересима. Ово је пренос надлежности и СНСД неће то подржати у Парламенту БиХ - рекао је Продановић.

Додао је да је очигледно да правилник којим би била регулисана цијена лијекова "виси у зраку".

- Нисам сигуран да ћемо га добити у овој години. Зато још "виси" и грант Свјетске банке - рекао је Продановић.

Министар цивилних послова Адил Османовић каже да остаје исти број чланова Стручног савјета.

- Остају три из РС, три из ФБиХ и један из Брчко дистрикта с тим да по два члана предлажу владе РС и ФБиХ, а Савјет министара по једног из РС и ФБиХ. Дешавало се да добијемо приједлоге и да постоји национални дебаланс, а овако ће бити омогућено да се то не дешава - истакао је Османовић.

Говорећи о правилнику о лијековима, истакао је да се још чека мишљење Министарства финансија и трезора БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана