ХДЗ и СДА наредене седмице у тајности о измјенама Изборног закона

Срна
ХДЗ и СДА наредене седмице у тајности о измјенама Изборног закона

Сарајево - Челници ХДЗ-а БиХ и СДА требало би да наредне седмице отворе низ разговора о измјенама Изборног закона БиХ, али ће они, као и припреме више варијанти рјешења, бити одржани далеко од очију јавности како би, евентуално, дали простора за успјех, пише данашњи загребачки "Вечерњи лист" издање за БиХ.

На конкретним приједлозима су са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем радили његов замјеник Борјана Кришто, која је и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, те Бариша Чолак, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.


Страначке делегације разматраће неријешена питања која се тичу одлуке Суда за људска права у Стразбуру у случају "Сејдић и Финци", апелације Боже Љубића и пресуде у случају Мостара коју је својевремено поднијела управо Кришто.

Прве двије пресуде односе се на избор чланова Предсједништва БиХ, те избор делегата у Дом народа, док пресуда за Мостар тражи промјену начина бирања одборника у Градско вијеће с обзиром на непропорционалност.

Према ранијим наводима, договор о начину бирања чланова Предсједништва БиХ био је усаглашен, било је предвиђено доношење посебног закона који би дефинисао то питање.

То рјешење подразумијева формулу према којој би се сви, укључујући мањине, могли кандидовати за Предсједништво БиХ, али би била смањена могућност да бројнији Бошњаци бирају хрватског члана.

Након што је Уставни суд БиХ оспорио одредбе о броју делегата из појединих кантона који се бирају у Дому народа Федерације БиХ, суштина приједлога састоји се у онемогућавању злоупотреба народног легитимитета у изборном процесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана