Гуленовцима пријети депортација из БиХ

Дарко Момић
Гуленовцима пријети депортација из БиХ

Сарајево - Служба за послове са странцима укинула је боравишне дозволе у БиХ четворици турских држављана који се сматрају симпатизерима Фетулаха Гулена, кога турске власти оптужују да је одговоран за покушај државног удара и насилно рушење власти у Турској 2016. године.

Њихов адвокат Недим Адемовић потврдио је да је Служба за послове са странцима укинула боравишне дозволе у БиХ његовим клијентима и оцијенио да се они “прогоне без доказа”. Адемовић је рекао да је то учињено након посјете предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана БиХ 9. јула ове године и додао да је Ердоган “искористио билатералну дипломатску посјету да од ненадлежних органа тражи изручење особа које сасвим законито бораве у БиХ”.

Он тврди да су “боравишне дозволе укинуте незаконито”.

- Жалили смо се на ова рјешења, али је Министарство безбједности у Савјету министара одбило наше жалбе, тако да се сада води управни спор пред Судом БиХ. Суд БиХ је донио рјешења којима се забрањује органима БиХ, до окончања овог судског поступка, да извршавају рјешења Службе за послове са странцима БиХ - појаснио је Адемовић.

Он је истакао да се против ових особа не води, нити се било када водио било који поступак, ни у БиХ, ни у Турској, као и да “немају никакве везе са покушајем пуча у Турској”.

- Нема ни доказа да им је пасош проглашен неважећим. Нема ниједног доказа за било шта. Једноставно, органи БиХ су поступили по захтјеву турске амбасаде у БиХ, да им буде укинут боравак у БиХ. Прогоне се невини људи - додао је Адемовић.

Адемовић је рекао да је Суд БиХ већ заузео став у ранијим предметима о томе да није могуће Турској изручити гуленовце које потражује, јер БиХ не третира ову организацију као терористичку.

Из Службе за послове са странцима речено је да су обавијештени од Амбасаде Турске да су одређеном броју својих држављана поништили путне исправе, због чега им је речено да не испуњавају услове за привремени боравак у БиХ.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић, који је и шеф Српског клуба у Парламенту БиХ, поручио је да у земљи у којој је обавјештајни апарат потчињен једној партији и у којој је политичким манипулацијама укинута контрола над ОБА, чији директор има лажну диплому, не можете ништа друго очекивати него да се арбитрарно или утицајем данас САД, сутра Турске, прекосутра Индије доносе одлуке које су ван било чега што има постулат правне државе.

Звиздић: То нема везе са мном

Предсједавајући Савјета министара и предсједавајући Парламента БиХ Денис Звиздић, који је и потпредсједник СДА, коментаришући укидање боравишне дозволе гуленовцима рекао је да се о томе “морају питати институције које су донијеле такву одлуку”.

- То нема везе ни са мном ни са Савјетом министара - рекао је Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана