Gulenovcima prijeti deportacija iz BiH

Darko Momić
Gulenovcima prijeti deportacija iz BiH

Sarajevo - Služba za poslove sa strancima ukinula je boravišne dozvole u BiH četvorici turskih državljana koji se smatraju simpatizerima Fetulaha Gulena, koga turske vlasti optužuju da je odgovoran za pokušaj državnog udara i nasilno rušenje vlasti u Turskoj 2016. godine.

Njihov advokat Nedim Ademović potvrdio je da je Služba za poslove sa strancima ukinula boravišne dozvole u BiH njegovim klijentima i ocijenio da se oni “progone bez dokaza”. Ademović je rekao da je to učinjeno nakon posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana BiH 9. jula ove godine i dodao da je Erdogan “iskoristio bilateralnu diplomatsku posjetu da od nenadležnih organa traži izručenje osoba koje sasvim zakonito borave u BiH”.

On tvrdi da su “boravišne dozvole ukinute nezakonito”.

- Žalili smo se na ova rješenja, ali je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara odbilo naše žalbe, tako da se sada vodi upravni spor pred Sudom BiH. Sud BiH je donio rješenja kojima se zabranjuje organima BiH, do okončanja ovog sudskog postupka, da izvršavaju rješenja Službe za poslove sa strancima BiH - pojasnio je Ademović.

On je istakao da se protiv ovih osoba ne vodi, niti se bilo kada vodio bilo koji postupak, ni u BiH, ni u Turskoj, kao i da “nemaju nikakve veze sa pokušajem puča u Turskoj”.

- Nema ni dokaza da im je pasoš proglašen nevažećim. Nema nijednog dokaza za bilo šta. Jednostavno, organi BiH su postupili po zahtjevu turske ambasade u BiH, da im bude ukinut boravak u BiH. Progone se nevini ljudi - dodao je Ademović.

Ademović je rekao da je Sud BiH već zauzeo stav u ranijim predmetima o tome da nije moguće Turskoj izručiti gulenovce koje potražuje, jer BiH ne tretira ovu organizaciju kao terorističku.

Iz Službe za poslove sa strancima rečeno je da su obaviješteni od Ambasade Turske da su određenom broju svojih državljana poništili putne isprave, zbog čega im je rečeno da ne ispunjavaju uslove za privremeni boravak u BiH.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji je i šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH, poručio je da u zemlji u kojoj je obavještajni aparat potčinjen jednoj partiji i u kojoj je političkim manipulacijama ukinuta kontrola nad OBA, čiji direktor ima lažnu diplomu, ne možete ništa drugo očekivati nego da se arbitrarno ili uticajem danas SAD, sutra Turske, prekosutra Indije donose odluke koje su van bilo čega što ima postulat pravne države.

Zvizdić: To nema veze sa mnom

Predsjedavajući Savjeta ministara i predsjedavajući Parlamenta BiH Denis Zvizdić, koji je i potpredsjednik SDA, komentarišući ukidanje boravišne dozvole gulenovcima rekao je da se o tome “moraju pitati institucije koje su donijele takvu odluku”.

- To nema veze ni sa mnom ni sa Savjetom ministara - rekao je Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana