Губи ли БиХ снажног партнера одласком Ангеле Меркел?

N1
Губи ли БиХ снажног партнера одласком Ангеле Меркел?

Губи ли БиХ снажног партнера одласком Ангеле Сарајево – Њемачка канцеларка Ангела Меркел одлази у политичку пензију на крају овог мандата. Донијеће то велике промјене на европској политичкој сцени.

Када је у питању Босна и Херцеговина и регион Западног Балкана то ће значити губитак снажног партнера, али и шансу за нову политичку будућност у оквиру Европске уније.

Меркел је у протеклу деценију и по покренула значајне иницијативе, а посебно Њемачко-британску иницијативу која је утицала на реформске процесе у Босни и Херцеговини.

Бивши члан Предсједништва Мирко Пејановић истиче како је Босна и Херцеговина увијек у Њемачкој видјела пријатеља, а да је Меркел имала посебну улогу.

"Грађани, мање наша политичка бирократија, у госпођи Меркел су видјели неког ко прати стање у Босни и Херцеговини, ко јој жели добро, ко јој помаже. Она је надносила своју главу над стање у Босни и Херцеговини и имала је неколико иницијатива везаних уз БиХ", каже Пејановић.

Струка сматра да не треба очекивати неки већи њемачки интерес за БиХ. Постоје и мишљења и да однос Њемачке под Ангелом Меркел није увијек био позитиван.

"То није било позитивно ни у односу са Унијом ни у односу са Западним Балканом. Њемачка је годинама постављала упитнике на многе иницијативе које су долазиле од неких других европских земаља и није се најбоље сналазила у процесима који су текли у Босни и Херцеговини, док су текли неки позитивни процеси", тврди Неџма Џанановић-Мирашчија, професорица на Факултету политичких наука у Сарајево.

Одлазак Ангеле Меркел с власти вјероватно неће довести до промјене политике према Босни и Херцеговини, него треба очекивати наставак тренутне политике мишљење је струке.

"Међутим, врло је извјесно да ће тешко бити замијенити Ангелу Меркел која је ипак имала велики ауторитет не само према политичким лидерима у Босни и Херцеговини, него и у регији, јер не можемо извадити БиХ из тог регионалног контекста", каже Расим Ибрахимагић из Иницијативе за мониторинг ЕУ интеграција.

Ипак, од оног како је сама Меркел гледала на БиХ већи ефекат у будућности ће имати став њених партијских колега, али и то ко ће је наслиједити.

"Оно што је сада кључно је дакле како ће се сама њена странка односити према Западном Балкану и како ће се сам ЦДУ односити према Босни и Херцеговини. Јер, као што кажем, Ангела Меркел није увијек сама одлучивала када је ријеч о таквим темама", наводи Мехмед Смајић, новинар Деутсцхе Њеллеа.

Заједнички закључак је да Ангела Меркел одлази с позиције у вријеме када се још увијек осјећа најјачом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана