Грујичић: Са Бошњацима у Сребреници славићу Бајрам

AA
Грујичић: Са Бошњацима у Сребреници славићу Бајрам

Сарајево - Младен Грујичић, новоизабрани начелник Сребренице, рекао је како су људи у том граду свјесни да треба да живе заједно и да треба створити амбијент у којем ће се сви осјећати пријатно и живјети у бољим условима.

"Људи су свјесни да овдје треба да живимо заједно. Не можемо једни друге елиминисати нити то треба да радимо. Требамо створити амбијент да се сви овдје пријатно осјећамо и да наша дјеца овдје заједно иду у школу као што то већ и раде, али у неким бољим околностима, односно у неким бољим условима. Ја ћу се потрудити да то створим", поручио је Грујичић.

Поручио је како ће заједно са Бошњацима славити Бајрам и друге празнике, а очекује да ће то бити заједничке прославе и за српске празнике.

"Наравно да ћу славити са Бошњацима. Зашто бих ја забранио неки вјерски обичај. То је апсурд. Мени не смета ни џамија ни Бошњак, ни њихови обреди ни славе. Гдје год будем позван, ја ћу се одазвати. А, исто тако, никоме не треба да смета ни слава цркве, ни црква ни Србин. Овдје треба да се прихвати онај онакав какав јесте и све ће бити у реду. А, сви заједно да радимо на побољшању услова у Сребреници", рекао је у Грујичић.

Грујичић је коментирајући изјаву адвоката његовог протукандидата на изборима Ћамила Дураковића, Недима Адемовића, о подношењу апелације Уставном суду БиХ те захтјева за доношење привремене мјере о пролонгирању потврђивања резултата локалних избора у Сребреници, након што су Апелациони одјел Суда БиХ и Централна изборна комисија БиХ одбацили њихове жалбе на изборне неправилности, рекао како не види шта се жели тиме постићи.

"Али, ето, вјероватно ће вријеме показати који је његов крајњи циљ. Свјестан је он да нема никаквог начина нити основа за било каквом пресудом у његову корист, али ипак се труди да нешто произведе. Шта је циљ, заиста не знам, али вјероватно ће вријеме показати шта је позадина свега што он ради", рекао је Грујичић.

Ипак, навео је како сматра уколико је закон дозволио да Дураковић упућује притужбе и жалбе "нека он то уради у складу са законом" додавши како ће "и сљедећа његова жалба проћи као и ово до сада".

Грујичић је става да све што се дешава у вези са локалним изборима у Сребреници неће произвести ексцесе и сукобе. Рекао је како сматра да је народ у Сребреници довољно свјестан и довољно паметан да неће насјести на провокације и хушкање.

"Људи у Сребреници су доведени до ивице егзистенције и под хитно се мора учинити све да се живот у тој општини побољша", казао је Грујичић.

Грујичић је рекао како се не боји да ће му бити онемогућено да преузме улогу начелника општине Сребреница након што Централна изборна комисија БиХ потврди резултате локалних избора.

"Заиста се не бојим. Све што је демократски, ја сам то одрадио, све по закону. Никакве малверзације нисам чинио тако да имају органи који ће вјероватно то испратити и који неће дозволити да се било шта деси нежељено и што није у складу са законом", става је Грујичић.

Открива како интензивно разговара о улагањима у Сребреницу након што преузме мандат начелника.

"Већ ја то радим и у овом периду. Разговарам са многим људима који би били потенцијални инвеститори, неки људи који су и прије жељели да помогну Сребреници, али једноставно нису имали са ким да разговарају, нису имали контакта. Разговарам са њима, припремам тај неки план који би евентуално могао да крене када се све смири, а да једноставно народ одмах у првих пар мјесеци осјети неки бољитак, односно да примијети моју искрену жељу да помогнем свима који живе у Сребреници без обзира на националност. То ћу учинити са постојећим буџетом који имамо, али имам и неке потврде и обећања која иду у смислу да ће Сребреница добити још новца", каже Грујичић.

Тај новац, наводи Грујичић, ће се моћи искористити за изградњу кућа оним људима који нису ситуирани по селима, оспособљавање у неко догледно вријеме бање Губер...

Има пројеката, каже, који ће бити усмјерени само на економски развој Сребренице, јер то је сада приоритет.

"Све остало ће доћи на своје када ми оснажимо становништво, односно када их доведемо на један ниво да не размишљају да се селе из Сребренице, јер до сада људи су се одржавали у Сребреници само зато што нису имали гдје да оду. Они који су имали, они су и отишли", каже Грујичић.

Његова порука Бошњацима Сребренице је "да не насједају на хушкања и неистине које се свакодневно повлаче по медијима у ФБиХ".

"У Сребреници мора бити боље свима који живе овдје. То што сам ја Србин не значи да ја желим да протјерам било кога из Сребренице. Ја желим да задржим све људе у Сребреници и да створимо услове да би се неко евентуално и вратио. Јер, ако нема грађана било које националности у Сребреници, овдје је онда живот бесмислен. Не могу живјети ни једни ни други уколико нема довољно становништва. Дакле, порука Бошњацима јесте да остану. Они који размишљају да иду, а ја нисам заиста ни примијетио то, не треба то да чине. Опет су то неке шпекулације медијске да би се једноставно то становништво уплашило, застрашило. Зашто би неко селио из Сребренице уколико му се створе услови за бољи живот. Вјероватно бих и ја одселио из Сребренице да сам имао гдје, али не зато што је Ћамил Дураковић био на власти или Бошњак, него зато што једноставно немамо услове овдје за живот и за егзистенцију наше дјеце. Дакле, учинит ћу све, а имат ће сви то прилике и да виде, да свима буде боље. Ја живим у Сребреници, ја не живим у Београду па да овамо долазим повремено да водим Сребреницу. Живим ту и учинит ћу све, прије свега, да моје дијете боље живи, а онда и сва друга дјеца која су на територији општине Сребреница", поручио је Грујичић.

Он каже како ће се након преузимања мандата начелника општине Сребреница сусрести са представницима свих удружења жртава са подручја општине Сребреница.

"Наравно, да ћу када се све то стабилизује, када преузмем власт, када почне то да функционише, да ћу позвати све организације које се баве питањима жртава. Наравно да су врата увијек отворена како за Бошњаке тако и за Србе. Ту неће бити никаквих проблема. Помоћи ћу све оно што би помогао сам себи. Помоћи ћу и тим породицама, јер заиста саосјећам са сваким ко је изгубио некога. Све што будем у могућности, да општина помаже тим породицама, вјероватно ћемо се трудити више да имамо слуха према мајкама погинулих. Вјероватно до сада оне нису ни биле толико примијећене саме, те мајке које су изгубиле некога и ја ћу учинити све да њима поклоним пажњу, односно да оне у мени виде некога ко је исто доживио као они, на сличан начин, ко заиста поштује што су они претрпили у току рата. Никакве бојазни нема и не треба да буде што је Младен Грујичић начелник, поготово када су у питању те категорије, јер заиста имам осјећаја према томе. Мислим само да политика не треба да улази у те организације, односно политика која је усмјерена против некога или нечега", става је Грујичић.

Грујичић је рекао и како му "не пада на памет да освештава зграду општине Сребреница", те наводи да се и у том случају износе неистине. Коментарисао је и недавну вјерску поворку улицама Сребренице наводећи да није било никаквог освештавања улица Сребренице. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана