ГО СДС-а подржао договор лидера шест странака

Агенције
ГО СДС-а подржао договор лидера шест странака

МРКОЊИЋ ГРАД - Главни одбор Српске демократске странке подржао је одлуке које су договорене на јучерашњем састанку шесторице страначких лидера у Бањалуци, преносе агенције.

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је након сједнице Главног одбора у Мркоњић Граду да договором о преносу перспективне војне имовине на органе одбране БиХ велики дио имовине постаје власништво грађана Републике Српске, односно ентитета и општина.
Према овом договору, каже Босић, само оно што је у функцији потреба Оружаних снага БиХ и заједничких институција преписује се на њих док оне функционишу, а када престану функционисати враћа се у имовину ентитета, општина и кантона у Федерацији БиХ.
Босић је подсјетио да је још за вријеме бившег високог представника Педија Ешдауна постојала забрана располагања перспективном и неперспективном војном имовином и свим оним што су они сматрали да је државна имовина.
Одговарајући на питање да ли је овим БиХ дала сагласност за улазак у НАТО, Босић је рекао да ће СДС инсистирати да одлуку о томе донесу грађани на референдуму.
Босић је истакао да примјену пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у случају “Сејдић-Финци” коче односи бошњачких и хрватских странака у Федерацији БиХ.         
Главни одбор СДС-а усвојио је неколико закључака због, како каже Босић, трагичне ситуације коју је проузроковао Закон о ПИО и Закон о правима бораца Републике Српске, констатујући да су ови закони дискриминаторски и штетни за више од 36.000 бораца и пензионера, као и њихових породица.
- Главни одбор задужио је Клуб посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске да на првом наредном скупштинском засједању покрене иницијативу за укидање ових законских рјешења - истакао је Босић.
Он је рекао да је Главни одбор СДС-а задужио клуб посланика у парламенту БиХ да тражи одговор на питање ко је од органа БиХ дао сагласност контроверзном бившем министру иностраних послова БиХ Свену Алкалају да обавља важну функцију при УН.
На сједници је било говора о припремама за предстојеће локалне изборе, каже Босић и додаје да ће се СДС у наредном периоду окренути животним питањима грађана, образовању, правди, правичности, а што ће бити истакнуто крајем марта на страначком Конгресу у Бијељини. 

14:42 СДС: О страначкој скупштини и локалним изборима

Главни одбор Српске демократске странке на сједници, која је почела у Мркоњић Граду, требало би да разматра припреме за одржавање скупштине странке, планиране крајем марта у Бијељини, те за предстојеће локалне изборе, преносе агенције.

На дневном реду сједнице је и актуелна политичка ситуација у Републици Српској и БиХ, а у оквиру ове тачке предсједник СДС-а Младен Босић упознаће чланове Главног одбора о исходу јучерашњег састанка шесторице страначких лидера у Бањалуци.
Главни одбор СДС-а разматраће и радну верзију “Бијеле књиге” у којој се анализира актуелно стање у РС са приједлогом мјера како ова странка види излаз из, како су навели, тешког екпномског стања у РС у свим областима живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана