"ГЛАСОВА" АНАЛИЗА Израел покушава да и Америку увуче у рат

Вељко Зељковић
"ГЛАСОВА" АНАЛИЗА Израел покушава да и Америку увуче у рат

ТЕЛ АВИВ - Израел је бомбардовао иранско дипломатско представништво, конзуларни комплекс у Дамаску, да би испровоцирао војни одговор Техерана, а како би се након тога и САД увукле у рат, што би био увод у општи глобални сукоб, јер питање је како би се Русија и Кина поставиле у том случају.

Каже ово политиколог Александар Павић, наводећи како је први дио овог плана успио, јер је Техеран одговорио на израелски ракетни напад на амбасаду у Јордану 1. априла, приликом којег је убијено седам иранских официра, а остало је још да се види да ли ће САД и амерички предсједник Џо Бајден дозволити да и директно буду увучене у овај паклени план.

Павић сматра и како се не ради о сукобу ислама и Израела или борби за гасоводе и транспортне руте, већ о стварима које превазилазе саму политику. Поткрепљујући своје тврдње Павић наводи како израелски премијер Бењамин Нетанијаху све чешће користи библијски рјечник у својим обраћањима. Како каже, десетине милиона евангелиста жели свеопшти рат са остатком свијета како би што прије наступио други долазак Христа. Додаје и како евангелисти Израелу помажу да задрже помоћ Америке која им је неопходна за тако нешто.

- То нису ствари које би требало да се занемаре чак и ако не верујете у њих. Један телефонски позив из САД могао би да заустави рат на Блиском истоку, али њега нема - каже Павић за “Глас”, додајући да све ово представља паљење новог фитиља који би увукао и друге актере у овај оружани сукоб.

Спасавање части

Војни експерт Бориша Мандић каже да не вјерује да ће Израел одмах одговорити на овај ирански напад, али и да га сигурно неће заборавити, већ ће чекати неки други погодни тренутак за тако нешто.

-  Не заборавимо да је заседао најужи ратни кабинет израелске владе ког чине само три човека, премијер Нетанијаху, министар одбране Јоав Галант и Бени Ганц. Била је одлука да ли да се узврати ударац Ирану, што предвиђа много жешће ангажовање чак до нивоа употребе нуклеарног оружја у намери да се оштети или уништи ирански нуклеарни програм. Након позива из Вашингтона, они су то одложили - навео је Мандић, додајући како никако не би требало узети здраво за готово поруке из Техерана да ће још чешће ударити, уколико Тел Авив настави са досадашњим провокацијама.

Пензионисани пуковник Војске Србије и стручњак за безбједност Сретен Егерић дијели исто мишљење, наводећи да је Иран био принуђен да одговори овим нападом на Израел како би покушао спасити част, показујући да могу пробити израелску одбрану, али и да је ово вријеме када свјетски лидери морају показати памет, јер иначе сви сценарији указују да би ствари на Блиском истоку могле ескалирати до неслућених размјера.

Појашњава да су Иранци  примијенили руски рецепт у Украјини, шаљући на стотине малих дронова, збуњујући израелски систем ПВО, да би обезбиједили продор својих високопрецизних и високоразарајућих пројектила. Наводно је девет пројектила пробило израелску одбрану. Пет балистичких пројектила погодило је ваздушну базу “Неватим” и оштетило транспортни авион Ц-130, писту и празна складишта. Још четири пројектила погодила су ваздушну базу “Негев”, иако није причињена значајна штета.

На једном снимку се види чак како израелска антибалистичка ракета погађа иранску балистичку ракету у егзосфери, што значи да је битка вођена и у свемиру, а оно што је забринуло Тел Авив, додаје, јесте то што нису успјели да пресретну ниједну од иранских хиперсоничних ракета.

- Осветнички напади Ирана ставили су до знања Израелцима да ће морати припазити на то што раде и да, пре доношења нових одлука, извагају које би могле бити последице - каже Егерић за “Глас”, додајући како су и у САД, поједине струје схватиле да их Израел увлачи у опасну игру, јавно упозоравајући да нико, осим можда Нетанијахуа, не жели да ово измакне контроли.

Опасне поруке

Егерић подсјећа и на више него опасне и пријетеће поруке израелског посланика Нисима Ватурија, представника владајуће партије Ликуд, који је прије свих ових дешавања упозорио да ће Израел бити приморан да употријеби своје нуклеарно оружје ако Америка не пружи помоћ у наоружању.

Према ријечима Егерића, ову изјаву многи тумаче као пријетњу употребом нуклеарног оружја против Ирана или потенцијално чак увјежбавањем опције “Самсон” - план да Израел испали све своје нуклеарке и покрене глобални нуклеарни холокауст у случају да је њихово постојање угрожено.

Владе САД, Канаде и земаља ЕУ осудиле су овај ирански напад, позивајући  на суздржаност. Из Русије поручују да је Иран имао право на самоодбрану, док је из Лондона и Париза позвано на увођење нових санкција Техерану.

Иран је у суботу у касним вечерњим сатима лансирао више од 300 беспилотних летјелица, крстарећих и балистичких пројектила на Израел, од којих је, наводно, 90 одсто оборено. То је први пут да је Иран напао Израел с властите територије. Техеран се овом приликом позвао на члан 51 Повеље Уједињених нација, који му дозвољава да дјелује у самоодбрани.

Турски, јордански и ирачки званичници открили су да је Иран данима прије напада дроновима и ракетама на Израел послао обавјештење Вашингтону, што су амерички званичници негирали.

Према писању појединих западних медија, за неутралисање иранског ваздушног напада наводно је потрошено више од 1,33 милијарде долара. Ова процјена се односи искључиво на трошкове Тел Авива, не рачунајући ресурсе које су Вашингтон и други савезници потрошили том приликом.

Некадашњи савјетник за финансије начелника штаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ), бригадни генерал Рим Аминох рекао је да је Израел користио такву муницију као што су пројектили пресретачи “ероу” (око 3,5 милиона долара по комаду) и “Давидова праћка” (око милион долара по комаду). Он је истакао да је далеко јефтиније за Иран да изведе напад него да се Израел од истог одбрани.

“Шахед” и “фатех”

Према наводима агенције Мехр, нападу дронова и ракета претходили су сајбер напади на израелске радаре и системе електричне мреже. Како су навели у ваздушном нападу учествовало је на десетине дронова камиказа “шахед-136”, који имају домет од 2.000 километара и могу да носе до 50 килограма експлозива. Ројеве дронова очигледно је пратило неколико типова ракета, међу којима и хиперсоничне пројектиле “фатех”, са дометом од 1.400 километара. “Њујорк тајмс” је објавио да је оружје које је Иран користио у нападу било много брже и прецизније од оног које користи палестински оружани покрет Хамас, који се често ослања на непрецизне пројектиле направљене од инфериорних материјала.

Испипавање терена

Мало је вјероватно да је Техеран очекивао да ће дронови који су требали да прелете 1.000 километара изазвати озбиљну штету, написао је на свом телеграм каналу познати руски ратни репортер Александар Коц. Сматра да је ово било својеврсно извиђање, откривање како дјелује противваздушна одбрана, не само Израела, већ и сусједних држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана