"GLASOVA" ANALIZA Izrael pokušava da i Ameriku uvuče u rat

Veljko Zeljković
"GLASOVA" ANALIZA Izrael pokušava da i Ameriku uvuče u rat

TEL AVIV - Izrael je bombardovao iransko diplomatsko predstavništvo, konzularni kompleks u Damasku, da bi isprovocirao vojni odgovor Teherana, a kako bi se nakon toga i SAD uvukle u rat, što bi bio uvod u opšti globalni sukob, jer pitanje je kako bi se Rusija i Kina postavile u tom slučaju.

Kaže ovo politikolog Aleksandar Pavić, navodeći kako je prvi dio ovog plana uspio, jer je Teheran odgovorio na izraelski raketni napad na ambasadu u Jordanu 1. aprila, prilikom kojeg je ubijeno sedam iranskih oficira, a ostalo je još da se vidi da li će SAD i američki predsjednik Džo Bajden dozvoliti da i direktno budu uvučene u ovaj pakleni plan.

Pavić smatra i kako se ne radi o sukobu islama i Izraela ili borbi za gasovode i transportne rute, već o stvarima koje prevazilaze samu politiku. Potkrepljujući svoje tvrdnje Pavić navodi kako izraelski premijer Benjamin Netanijahu sve češće koristi biblijski rječnik u svojim obraćanjima. Kako kaže, desetine miliona evangelista želi sveopšti rat sa ostatkom svijeta kako bi što prije nastupio drugi dolazak Hrista. Dodaje i kako evangelisti Izraelu pomažu da zadrže pomoć Amerike koja im je neophodna za tako nešto.

- To nisu stvari koje bi trebalo da se zanemare čak i ako ne verujete u njih. Jedan telefonski poziv iz SAD mogao bi da zaustavi rat na Bliskom istoku, ali njega nema - kaže Pavić za “Glas”, dodajući da sve ovo predstavlja paljenje novog fitilja koji bi uvukao i druge aktere u ovaj oružani sukob.

Spasavanje časti

Vojni ekspert Boriša Mandić kaže da ne vjeruje da će Izrael odmah odgovoriti na ovaj iranski napad, ali i da ga sigurno neće zaboraviti, već će čekati neki drugi pogodni trenutak za tako nešto.

-  Ne zaboravimo da je zasedao najuži ratni kabinet izraelske vlade kog čine samo tri čoveka, premijer Netanijahu, ministar odbrane Joav Galant i Beni Ganc. Bila je odluka da li da se uzvrati udarac Iranu, što predviđa mnogo žešće angažovanje čak do nivoa upotrebe nuklearnog oružja u nameri da se ošteti ili uništi iranski nuklearni program. Nakon poziva iz Vašingtona, oni su to odložili - naveo je Mandić, dodajući kako nikako ne bi trebalo uzeti zdravo za gotovo poruke iz Teherana da će još češće udariti, ukoliko Tel Aviv nastavi sa dosadašnjim provokacijama.

Penzionisani pukovnik Vojske Srbije i stručnjak za bezbjednost Sreten Egerić dijeli isto mišljenje, navodeći da je Iran bio prinuđen da odgovori ovim napadom na Izrael kako bi pokušao spasiti čast, pokazujući da mogu probiti izraelsku odbranu, ali i da je ovo vrijeme kada svjetski lideri moraju pokazati pamet, jer inače svi scenariji ukazuju da bi stvari na Bliskom istoku mogle eskalirati do neslućenih razmjera.

Pojašnjava da su Iranci  primijenili ruski recept u Ukrajini, šaljući na stotine malih dronova, zbunjujući izraelski sistem PVO, da bi obezbijedili prodor svojih visokopreciznih i visokorazarajućih projektila. Navodno je devet projektila probilo izraelsku odbranu. Pet balističkih projektila pogodilo je vazdušnu bazu “Nevatim” i oštetilo transportni avion C-130, pistu i prazna skladišta. Još četiri projektila pogodila su vazdušnu bazu “Negev”, iako nije pričinjena značajna šteta.

Na jednom snimku se vidi čak kako izraelska antibalistička raketa pogađa iransku balističku raketu u egzosferi, što znači da je bitka vođena i u svemiru, a ono što je zabrinulo Tel Aviv, dodaje, jeste to što nisu uspjeli da presretnu nijednu od iranskih hipersoničnih raketa.

- Osvetnički napadi Irana stavili su do znanja Izraelcima da će morati pripaziti na to što rade i da, pre donošenja novih odluka, izvagaju koje bi mogle biti posledice - kaže Egerić za “Glas”, dodajući kako su i u SAD, pojedine struje shvatile da ih Izrael uvlači u opasnu igru, javno upozoravajući da niko, osim možda Netanijahua, ne želi da ovo izmakne kontroli.

Opasne poruke

Egerić podsjeća i na više nego opasne i prijeteće poruke izraelskog poslanika Nisima Vaturija, predstavnika vladajuće partije Likud, koji je prije svih ovih dešavanja upozorio da će Izrael biti primoran da upotrijebi svoje nuklearno oružje ako Amerika ne pruži pomoć u naoružanju.

Prema riječima Egerića, ovu izjavu mnogi tumače kao prijetnju upotrebom nuklearnog oružja protiv Irana ili potencijalno čak uvježbavanjem opcije “Samson” - plan da Izrael ispali sve svoje nuklearke i pokrene globalni nuklearni holokaust u slučaju da je njihovo postojanje ugroženo.

Vlade SAD, Kanade i zemalja EU osudile su ovaj iranski napad, pozivajući  na suzdržanost. Iz Rusije poručuju da je Iran imao pravo na samoodbranu, dok je iz Londona i Pariza pozvano na uvođenje novih sankcija Teheranu.

Iran je u subotu u kasnim večernjim satima lansirao više od 300 bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila na Izrael, od kojih je, navodno, 90 odsto oboreno. To je prvi put da je Iran napao Izrael s vlastite teritorije. Teheran se ovom prilikom pozvao na član 51 Povelje Ujedinjenih nacija, koji mu dozvoljava da djeluje u samoodbrani.

Turski, jordanski i irački zvaničnici otkrili su da je Iran danima prije napada dronovima i raketama na Izrael poslao obavještenje Vašingtonu, što su američki zvaničnici negirali.

Prema pisanju pojedinih zapadnih medija, za neutralisanje iranskog vazdušnog napada navodno je potrošeno više od 1,33 milijarde dolara. Ova procjena se odnosi isključivo na troškove Tel Aviva, ne računajući resurse koje su Vašington i drugi saveznici potrošili tom prilikom.

Nekadašnji savjetnik za finansije načelnika štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), brigadni general Rim Aminoh rekao je da je Izrael koristio takvu municiju kao što su projektili presretači “erou” (oko 3,5 miliona dolara po komadu) i “Davidova praćka” (oko milion dolara po komadu). On je istakao da je daleko jeftinije za Iran da izvede napad nego da se Izrael od istog odbrani.

“Šahed” i “fateh”

Prema navodima agencije Mehr, napadu dronova i raketa prethodili su sajber napadi na izraelske radare i sisteme električne mreže. Kako su naveli u vazdušnom napadu učestvovalo je na desetine dronova kamikaza “šahed-136”, koji imaju domet od 2.000 kilometara i mogu da nose do 50 kilograma eksploziva. Rojeve dronova očigledno je pratilo nekoliko tipova raketa, među kojima i hipersonične projektile “fateh”, sa dometom od 1.400 kilometara. “Njujork tajms” je objavio da je oružje koje je Iran koristio u napadu bilo mnogo brže i preciznije od onog koje koristi palestinski oružani pokret Hamas, koji se često oslanja na neprecizne projektile napravljene od inferiornih materijala.

Ispipavanje terena

Malo je vjerovatno da je Teheran očekivao da će dronovi koji su trebali da prelete 1.000 kilometara izazvati ozbiljnu štetu, napisao je na svom telegram kanalu poznati ruski ratni reporter Aleksandar Koc. Smatra da je ovo bilo svojevrsno izviđanje, otkrivanje kako djeluje protivvazdušna odbrana, ne samo Izraela, već i susjednih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana