Глас Српске открива детаље акције Свједок: Крили траг до криминалаца који су ојадили бизнисмена

Горан Маунага
Глас Српске открива детаље акције Свједок: Крили траг до криминалаца који су ојадили бизнисмена

Бањалука, Добој - Адвокат Рајко Стокић из Добоја, те Бенеди Ђукановић и Ј. К. из Бањалуке, који су ухапшени у четвртак, осумњичени су да су ометали истрагу у вези са крађом "мерцедеса" вриједног 100.000 марака чији је власник бизнисмен из Дервенте Радован Пазуревић, сазнаје "Глас Српске".

Тројку која је ухапшена у акцији "Свједок" Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) Окружно тужилаштво у Добоју терети за покушај утицаја на свједоке у том предмету и за формирање и чланство у злочиначком удружењу. У Основном суду у Добоју у петак је одржано рочиште на којем је одлучивано да ли ће ухапшенима на приједлог Окружног тужилаштва бити одређен притвор.

Скупоцјени "мерцедес" украден је 20. јула прошле године из круга фабрике "Санино" чији је Пазуревић директор и власник. Због крађе су на прелазу између Херцег Новог и Требиња ухапшени Д. Р. и П. Б, из Бијељине, док је за Ј. К. из Бањалуке тада расписана потрага.

- Тројка која је сада ухапшена покушала је да током судског процеса утиче на свједоке тако што су од једног захтијевали да лажно свједочи, односно да у суду изјави да није јасно видио крадљивце, иако то није било тачно. Аутомобил је украден у по дана из круга фабрике и свједок је јасно видио лопове. Осумњичени, који су пријатељи са крадљивцима, од њега су тражили да у суду каже да их није јасно видио - казао је саговорник "Гласа Српске" близак истрази.

Тужилац који води предмет сазнао је за те детаље и сада их терети не само за покушај утицаја на свједоке, него и за учешће у злочиначком удружењу.

Пазуревић каже да је он у овом случају свједок тужилаштва, а да му је аутомобил украден 20. јула прошле године у 14 часова и након четири дана, послије хапшења осумњичених, враћен.

- Тај судски поступак још није завршен и само суд може да утврди кривце. Био сам свједок на првом рочишту, рекао сам да ми је ауто враћен и да ми је то довољна сатисфакција, али немам право да утичем на тужилаштво ако оно по природи свог посла има још нешто да ради у том предмету - каже Пазуревић устврдивши да не познаје адвоката Стокића.

Портпарол Окружног тужилаштва у Добоју Слободанка Лукић каже да су поднијели приједлог за одређивање притвора за троје ухапшених због сумње да су починили  кривично дјело ометање правде, а да је још једно лице након испитивања враћено у притворску јединицу с обзиром на то да му је раније притвор одређен рјешењем суда у другом предмету.

- Притвор је предложен због бојазни да ће боравком на слободи ометати кривични поступак утицајем на свједоке и због постојања нарочитих околности које оправдавају бојазан да ће боравком на слободи поновити кривично дјело за које се може изрећи  казна затвора од  три године или тежа - каже Лукићева.

Ухапшени Ђукановић од раније је познат органима гоњења. Он је хапшен 2008. године с групом бомбаша који су планирали да експлозивом постављеним испод аутомобила усмрте вођу такозваног раковичког клана у Београду Небојшу Стојковића Стојкета. Тада су заплијењена скоро два килограма експлозива које је Ђукановић требало да постави под Стојковићев "ауди". За Ђукановића је тада наведено да се дуго бави криминалним пословима, односно да шверцује оружје и експлозивне направе и да тргује наркотицима. У 2006. години ухваћен је у крађи возила, одслужио је затворску казну од шест мјесеци за фалсификовање новца, а условно је осуђиван због изазивања опште опасности.

Препродаја

Припадници Сектора криминалистичке полиције ЦЈБ Добој утврдили су да су 20. јула 2015. године Д. Р. и П. Б. украли "мерцедес" из круга фабрике "Санино" у Дервенти. Превезли су га на подручје Бањалуке и предали га Ј. К. који је аутомобил одвезао на прикривену локацију ради препродаје. Полицајци су га лоцирали и украдено возило пронашли на подручју Бањалуке послије чега је аутомобил враћен власнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана