Форто: Појачати спровођење постојећих мјера, није искључено затварање

Срна
Форто: Појачати спровођење постојећих мјера, није искључено затварање

Влада Кантона Сарајево одлучила је вечерас да појача спровођење постојећих мјера за спречавање ширења заразе вирусом корона и упозорила да због лоше ситуације није искључено затварање кантона.

- Стање је драматично - рекао је кантонални премијер Един Форто након хитне сједнице одржане поводом погоршане епидемиолошке ситуације у Кантону Сарајево.

На основу вечерас усвојених мјера, наређује се изолација за потврђене случајеве и чланове заражених у трајању од 14 дана, а тржни центри, трговине на мало, угоститељи и остале услужне дјелатности обавезују се да ангажују ковид редара који ће надзирати спровођење мјера.

Угоститељским објектима, кинима и позориштима налаже се да ставе обавјештења о броју особа које могу боравити у односу на површину, рачунајући да је за сваку особу потребно седам квадратних метара.

У возилима јавног превоза обавезно је присуство ковид редара, а возила јавног превоза биће дезинфикована два пута дневно и прозрачивана између вожњи.

Такође, наложено је повећање броја тестирања радника у здравству и школама путем брзих тестова.

Форто је истакао да је у случају наставка повећања броја заражених могуће да дође до потпуног затварања и позвао грађане и пословну заједницу да се придржавају прописаних мјера.

Он је навео да је од Савјета министара затражено да донесе мјеру да све особе које улазе у БиХ морају да имају негативан пи-си-ар теста, не старији од 48 часова.

Кантонални премијер је рекао да је данас на столу био приједлог затварања свих угоститељских објеката и хотела будући да струка каже да су то највећа жаришта, пренијели су федерални медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана