Forto: Pojačati sprovođenje postojećih mjera, nije isključeno zatvaranje

Srna
Forto: Pojačati sprovođenje postojećih mjera, nije isključeno zatvaranje

Vlada Kantona Sarajevo odlučila je večeras da pojača sprovođenje postojećih mjera za sprečavanje širenja zaraze virusom korona i upozorila da zbog loše situacije nije isključeno zatvaranje kantona.

- Stanje je dramatično - rekao je kantonalni premijer Edin Forto nakon hitne sjednice održane povodom pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

Na osnovu večeras usvojenih mjera, naređuje se izolacija za potvrđene slučajeve i članove zaraženih u trajanju od 14 dana, a tržni centri, trgovine na malo, ugostitelji i ostale uslužne djelatnosti obavezuju se da angažuju kovid redara koji će nadzirati sprovođenje mjera.

Ugostiteljskim objektima, kinima i pozorištima nalaže se da stave obavještenja o broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam kvadratnih metara.

U vozilima javnog prevoza obavezno je prisustvo kovid redara, a vozila javnog prevoza biće dezinfikovana dva puta dnevno i prozračivana između vožnji.

Takođe, naloženo je povećanje broja testiranja radnika u zdravstvu i školama putem brzih testova.

Forto je istakao da je u slučaju nastavka povećanja broja zaraženih moguće da dođe do potpunog zatvaranja i pozvao građane i poslovnu zajednicu da se pridržavaju propisanih mjera.

On je naveo da je od Savjeta ministara zatraženo da donese mjeru da sve osobe koje ulaze u BiH moraju da imaju negativan pi-si-ar testa, ne stariji od 48 časova.

Kantonalni premijer je rekao da je danas na stolu bio prijedlog zatvaranja svih ugostiteljskih objekata i hotela budući da struka kaže da su to najveća žarišta, prenijeli su federalni mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana