Фејсбук блокирао страницу Спомен-подручја Доња Градина

ГС
Фејсбук блокирао страницу Спомен-подручја Доња Градина

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Администратори друштвене мреже Фејсбук блокирали су страницу Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина са образложењем да објаве које су се налазиле на тој страници шире говор мржње и вјерску нетрпељивост, саопштено је на веб-страници те установе.

"Администратору наше Фацебоок странице Марку Јанковићу, који је запослен у установи, избрисан је Фејсбук профил са образложењем да објаве које су се налазиле на нашој Facebook страници шире говор мржње, вјерску нетрпељивост и не придржавају се правила Фацебоок заједнице", наводи се на веб-страници ове установе.

Фејсбук страница Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина покренута је 12. маја ове године са циљем да се јавности приближи рад установе.

Из ове установе истичу да су приликом покретања Фејсбук странице морали из описа избацити термин "усташки злочин" да би могли регистровати страницу.

"Када смо 26. маја објавили текст под насловом 'Логорисање и пљачка Срба из Босанске и Хрватске Дубице маја 1942. године', 1. јуна нам је блокирана страница на 30 дана са образложењем да кршимо правила Facebook заједнице", подсјећа се у саопштењу.

Након жалбе, истог дана су добили извињење, уз образложење да је направљена грешка.

"Сљедећег дана, за исту објаву, добили смо нову блокаду од 30 дана, на коју смо се опет жалили и добили поново извињење уз исто образложење. У сриједу, 3. јуна, за исту објаву и уз исто образложење избрисан је Фацебоок профил администратора Фацебоок странице Марка Јанковића, чиме је онемогућена даља администрација над Фацебоок страницом Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина", наводи се у саопштењу.

С обзиром на то да им је тренутно онемогућен приступ Facebook страници, из Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина напомињу да су у наредном периоду доступни путем службене веб-странице (јусп-доњаградина.орг).

Доња Градина је са својих девет гробних поља и 105 масовних гробница најупечатљивији доказ усташког злочина геноцида, изјавила је данас директор Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина" Тања Тулековић.
"Наш рад заснива се на истраживању и презентацији историјских чињеница које су евидентно изазавале незадовољство код оних који негирају тај злочин", рекла је Тулековићева Срни, поводом информације да су администратори "Фејсбука" блокирали страницу Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина" на овој друштвеној мрежи.

У образложењу администратора "Фејсбука" наведено је да објаве које су се налазиле на тој страници шире говор мржње и вјерску нетрпељивост.

"Администратору наше Фејсбук странице Марку Јанковићу, који је запослен у установи, избрисан је профил са образложењем да објаве које су се налазиле на нашој Фејсбук страници шире говор мржње, вјерску нетрпељивост и не придржавају се правила Фејсбук заједнице", наводи се на веб-страници ове установе.

"Фејсбук" страница Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина" покренута је 12. маја с циљем да се јавности приближи рад установе.

Из ове установе истичу да су приликом покретања "Фејсбук" странице морали из описа избацити термин "усташки злочин" да би могли регистровати страницу.

"Када смо 26. маја објавили текст под насловом Логорисање и пљачка Срба из Босанске и Хрватске Дубице маја 1942. године, 1. јуна нам је блокирана страница на 30 дана са образложењем да кршимо правила Фејсбук заједнице", подсјећа се у саопштењу.

Након жалбе, истог дана су добили извињење, уз образложење да је направљена грешка.

"Сљедећег дана, за исту објаву, добили смо нову блокаду од 30 дана, на коју смо се опет жалили и добили поново извињење уз исто образложење. У сриједу, 3. јуна, за исту објаву и уз исто образложење избрисан је Фејсбук профил администратора Фејсбук странице Марка Јанковића, чиме је онемогућена даља администрација над фејсбук страницом Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина", наводи се у саопштењу.

С обзиром на то да им је тренутно онемогућен приступ "фејсбук" страници, из Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина" напомињу да су у наредном периоду доступни путем службене интерент странице /www.јусп-доњаградина.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана