Fejsbuk blokirao stranicu Spomen-područja Donja Gradina

GS
Fejsbuk blokirao stranicu Spomen-područja Donja Gradina

KOZARSKA DUBICA - Administratori društvene mreže Fejsbuk blokirali su stranicu Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina sa obrazloženjem da objave koje su se nalazile na toj stranici šire govor mržnje i vjersku netrpeljivost, saopšteno je na veb-stranici te ustanove.

"Administratoru naše Facebook stranice Marku Jankoviću, koji je zaposlen u ustanovi, izbrisan je Fejsbuk profil sa obrazloženjem da objave koje su se nalazile na našoj Facebook stranici šire govor mržnje, vjersku netrpeljivost i ne pridržavaju se pravila Facebook zajednice", navodi se na veb-stranici ove ustanove.

Fejsbuk stranica Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina pokrenuta je 12. maja ove godine sa ciljem da se javnosti približi rad ustanove.

Iz ove ustanove ističu da su prilikom pokretanja Fejsbuk stranice morali iz opisa izbaciti termin "ustaški zločin" da bi mogli registrovati stranicu.

"Kada smo 26. maja objavili tekst pod naslovom 'Logorisanje i pljačka Srba iz Bosanske i Hrvatske Dubice maja 1942. godine', 1. juna nam je blokirana stranica na 30 dana sa obrazloženjem da kršimo pravila Facebook zajednice", podsjeća se u saopštenju.

Nakon žalbe, istog dana su dobili izvinjenje, uz obrazloženje da je napravljena greška.

"Sljedećeg dana, za istu objavu, dobili smo novu blokadu od 30 dana, na koju smo se opet žalili i dobili ponovo izvinjenje uz isto obrazloženje. U srijedu, 3. juna, za istu objavu i uz isto obrazloženje izbrisan je Facebook profil administratora Facebook stranice Marka Jankovića, čime je onemogućena dalja administracija nad Facebook stranicom Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina", navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da im je trenutno onemogućen pristup Facebook stranici, iz Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina napominju da su u narednom periodu dostupni putem službene veb-stranice (jusp-donjagradina.org).

Donja Gradina je sa svojih devet grobnih polja i 105 masovnih grobnica najupečatljiviji dokaz ustaškog zločina genocida, izjavila je danas direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković.
"Naš rad zasniva se na istraživanju i prezentaciji istorijskih činjenica koje su evidentno izazavale nezadovoljstvo kod onih koji negiraju taj zločin", rekla je Tulekovićeva Srni, povodom informacije da su administratori "Fejsbuka" blokirali stranicu Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" na ovoj društvenoj mreži.

U obrazloženju administratora "Fejsbuka" navedeno je da objave koje su se nalazile na toj stranici šire govor mržnje i vjersku netrpeljivost.

"Administratoru naše Fejsbuk stranice Marku Jankoviću, koji je zaposlen u ustanovi, izbrisan je profil sa obrazloženjem da objave koje su se nalazile na našoj Fejsbuk stranici šire govor mržnje, vjersku netrpeljivost i ne pridržavaju se pravila Fejsbuk zajednice", navodi se na veb-stranici ove ustanove.

"Fejsbuk" stranica Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" pokrenuta je 12. maja s ciljem da se javnosti približi rad ustanove.

Iz ove ustanove ističu da su prilikom pokretanja "Fejsbuk" stranice morali iz opisa izbaciti termin "ustaški zločin" da bi mogli registrovati stranicu.

"Kada smo 26. maja objavili tekst pod naslovom Logorisanje i pljačka Srba iz Bosanske i Hrvatske Dubice maja 1942. godine, 1. juna nam je blokirana stranica na 30 dana sa obrazloženjem da kršimo pravila Fejsbuk zajednice", podsjeća se u saopštenju.

Nakon žalbe, istog dana su dobili izvinjenje, uz obrazloženje da je napravljena greška.

"Sljedećeg dana, za istu objavu, dobili smo novu blokadu od 30 dana, na koju smo se opet žalili i dobili ponovo izvinjenje uz isto obrazloženje. U srijedu, 3. juna, za istu objavu i uz isto obrazloženje izbrisan je Fejsbuk profil administratora Fejsbuk stranice Marka Jankovića, čime je onemogućena dalja administracija nad fejsbuk stranicom Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina", navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da im je trenutno onemogućen pristup "fejsbuk" stranici, iz Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" napominju da su u narednom periodu dostupni putem službene interent stranice /www.jusp-donjagradina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana