Федерација празни буџете и руши финансијски систем

Свјетлана Шурлан
Федерација празни буџете и руши финансијски систем

Бањалука - Приједлог Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ о повећању акциза подразумијева благи раст прихода за буџете и значајно увећање намјенског прихода од путарина, док приједлог из ФБиХ ускраћује новац у буџетима и захтијева редефинисање расподјеле индиректних пореза у ентитетима, због чега би могао да доведе до нарушавања комплетног финансијског система.

Показала је то анализа Управног одбора УИО, која је у посједу "Гласа Српске" и у којој су приказани начини расподјеле новца када би биле усвојене измјене Закона о акцизама које је предложило то тијело и оне иза којих стоји експерт у Управном одбору из ФБиХ Мухамед Козадра. Козадра је у УИО именован прије двије године на приједлог премијера ФБиХ Фадила Новалића. Козадра и експерт Савјета министара у Управном одбору УИО Исмет Суљендић гласали су на сједници 4. октобра против приједлога УИО. Управни одбор је ипак усвојио предложене измјене закона које предвиђају увођење намјенских акциза за изградњу аутопутева и путева. Иако су прије петнаестак дана упућене у Савјет министара БиХ, још нису разматране, јер их предсједавајући Денис Звиздић није уврстио на дневни ред.

Према приједлогу Управног одбора УИО, акцизе на нафту и нафтне деривате, би­о-гориво и би­о-течност биле би повећане за 15 фенинга по литру, а путарина од 25 фенинга у цијелом износу била би намјенска накнада за путеве и аутопутеве.

- На бази података из 2016. године укупни износ акциза на нафтне деривате порастао би за око 25 милиона КМ, јер се за 15 фенинга повећава акциза на лож-уље на које се не плаћа путарина. Поред тога, намјенска средства од путарина била би око 365 милиона, што је више за око 220 милиона КМ. Предложене измјене Закона о акцизама не би довеле до умањења средстава у буџетима ентитета, кантона и Брчко дистрикта - наведено је у анализи.

Према Козадрином приједлогу, акцизе на нафту и нафтне деривате остале би на истом нивоу, али би путарина била повећана за 15 фенинга. Путарина би у том случају износила 40 фенинга и намјенски би по 20 фенинга ишло за путеве и аутопутеве.

- То би на бази прикупљених података у 2016. години значило да би од акцизе било прикупљено свега 500,84 милиона, а од путарине 584,85 милиона КМ - истакнуто је у анализи.

Према важећем закону, од намјенски уприходованих 146,21 милиона КМ од путарине у ФБиХ иде око 86 милиона, у РС око 57 милиона, а Брчко дистрикт 2,9 милиона КМ. Према приједлогу Управног одбора УИО, ФБиХ би добила 234,89 милиона, РС 117,66 милиона, а Брчко 12,9 милиона КМ. Према приједлогу Козадре, ФБиХ би добила 375,82 милиона, РС 188,26 милиона и Брчко 20,76 милиона КМ.

- Модел који предлаже Козадра значајно умањује средства за буџете, а повећава намјенски приход од путарине. Будући да постојећи ентитетски закони дирекције за путеве третирају буџетским корисником и додјељују им одређени проценат прихода, очигледно је да би усвајање Козадриног приједлога захтијевало редефинисање расподјеле индиректних пореза у ентитетима. Било би потребно искључити дирекције за путеве из расподјеле и пребацити их на намјенске рачуне, иначе би могло доћи до нарушавања комплетног финансијског система. Било би потребно истовремено усвојити измјене ентитетских закона, што је прилично комплексан захват с обзиром на начин усвајања прописа на три нивоа власти, а поготово у свјетлу укупне политичке ситуације и односа у парламентима - наглашено је у анализи.

Наведено је да уз приједлог измјена Закона о акцизама, Козадра није доставио приједлоге измјена пратећих Закона о јединственом рачуну и Закона о систему индиректног опорезивања. Козадра уз приједлог није доставио ни приједлог одлуке о расподјели намјенске путарине тако да је приједлог и у том смислу остао недоречен.

Измјене Закона о акцизама већ два пута су одбијене у Представничком дому Парламента БиХ, док су у Дому народа усвојене. Измјене тог закона услов су да БиХ добије стотине милиона КМ из ЕУ за инвестиције у инфраструктуру и за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом вриједним више од милијарду евра. Звиздић је прије само неколико мјесеци гласао за идентичан приједлог измјена закона, а сада му се противи и позива Управни одбор УИО да понуди иновирани текст. У Министарству финансија РС су истакли да је чињеница да Звиздић није на дневни ред сједнице Савјета министара уврстио тачке које је претходно утврдио Управни одбор УИО доказ још једног у низу покушаја избјегавања одговорности за нерад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана