ФБиХ минира објаву резултата пописа

В. К.
ФБиХ минира објаву резултата пописа

Сарајево - Иако је од пописа становништва у БиХ прошло више од годину и по, на коначне резултате ће се још чекати, јер статистичке институције не могу да се усагласе о начину на који ће доћи до броја сталног становништва.

То је био камен спотицања на сједници Централног пописног бироа, одржаној у сриједу, што би могло да, како наводе у Агенцији за статистику БиХ, пролонгира објаву коначних резултата пописа становништва, домаћинстава и станова. Проблем је у томе што федерална страна настоји да у стални број становника буду уведени и они који дуже од годину живе ван граница БиХ, тако да понуђени приједлог јединственог програма обраде пописне грађе није добио подршку.

Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић каже да се морају поштовати Закон о попису становништва у БиХ и међународни стандарди у вези са правилима пописа.

- Понуђени програм није усвојен, било је малих компромиса за ствари техничке природе, док су кључна питања и даље остала отворена. Једно од спорних питања је у вези са конзистентношћу, те мјестом рада и школовања. Ми тражимо да се поштују правила. Они који су одсутни из БиХ мање од годину могу да буду дио сталног становништва, а они који ту нису дуже од годину не могу - каже Чичковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана