Евростат за дужи рок за објаву резултата пописа

Жељка Домазет
Евростат за дужи рок за објаву резултата пописа

Сарајево - Шеф Мисије званичне статистичке агенције ЕУ - Евростата Питер Еверерс упутио је писмо директору Агенције за статистику БиХ Велимиру Јукићу наводећи да статистичке агенције у БиХ треба да размотре покретање процедуре за измјену Закона о попису становништва и обезбиједе довољно времена за одређивање методологије за обраду података добијених пописом становништва из 2013. године.

Законом је дефинисано да је рок за објаву резултата пописа становништва 1. јул, али статистичке агенције не могу постићи договор о методологији обраде података. Камен спотицања су правила за успостављање резидентног становништва. Проблем је што федерална страна, посебно Бошњаци, инсистира да правила буду лабавија него што је прописано законом, па би статус сталног становништва добио знатно већи број особа, што се поклапа са бошњачким политичким циљевима да буде утврђен што већи број Бошњака.

- Измјене закона треба да буду оправдане реалистичним и детаљним планом са утврђеним роковима за неопходне одлуке - истакао је Еверерс.

У писму, које је у посједу "Гласа Српске", наведено је да након недавно одржаних сједница Централног пописног бироа и чињенице да није утврђена методологија за обраду података треба размислити о сљедећим корацима који су неопходни да би посао био окончан.

- Међународна посматрачка операција (ИМО) је у фебруару сматрала да је потребно најмање четири до пет мјесеци за објаву резултата пописа након утврђивања методологије за обраду података. Упркос тешкој ситуацији, ИМО тим и Евростат још очекују од статистичких институција да нађу начин и ријеше проблем неслагања о методологији за обраду података. Уз претпоставку да статистичке институције намјеравају завршити посао и убрзо објавити резултате и да се рјешење не очекује у наредних неколико дана, треба размотрити покретање процедуре измјене Закона о попису становништва - истакнуто је у писму.

Агенција за статистику БиХ упутила је писмо директорима Завода за статистику РС Радмили Чичковић и Федералног завода за статистику Емиру Кремићу. У Заводу за статистику РС садржај писма нису жељели даљ коментаришу поручивши да се о томе треба изјаснити Агенција за статистику БиХ.

У Агенцији за статистику БиХ казали су да припремају извјештај о тренутном статусу активности који ће наредних дана, у складу са закључком са сједнице Централног пописног бироа одржане средином априла, доставити Савјету министара БиХ.

- Будући да није постигнута сагласност о јединственом програму обраде података пописа, у извјештају ће бити наведено да руководство Агенције за статистику БиХ нема јединствен став о томе да ли је могуће да се у законском року обраде и објаве резултати, ни о томе да се од Савјета министара затражи покретање процедуре за доношење измјене закона у вези са роком за објаву резултата пописа -  рекао је за "Глас Српске" Јукић, који је након посљедње сједнице Централног пописног бироа изјавио да није искључена могућност да буде затражено од Парламента БиХ продужење рока за објаву резултата пописа.

Кремић сматра да је Јукић излобирао код Евростата да предложи измјене Закона о попису.

- То је очито био и крајњи циљ, на шта дуже вријеме упозоравамо. Изненађен сам Еверерсовим приједлогом. Пролонгирање законског рока објаве података пописа значило би директно кршење одређених принципа, што води у произвољност, временску неодређеност и арбитрарност - казао је Кремић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић сматра да није било разлога да већ не буду објављени резултати пописа.

- Ако је услов да се дође до договора само продужење рока, СНСД неће имати ништа против. РС, међутим, сигурно неће пристати да се нерезидентно становништво уведе у резидентно и да се они који годинама живе и раде у другим земљама, па чак имају тамо и стално мјесто боравка, уведу као стални становници ове земље - истакао је Продановић.

Османовић

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић изјавио је да је на Агенцији за статистику БиХ одговорност да до 1. јула објави резултате и да одгађање рока, ако се настави неодговоран рад, неће дати резултат.

- Највећа одговорност да посао приведу крају је на Велимиру Јукићу и двојици замјеника директора. Директор Агенције је на путу који му није био потребан јер је боље да сваки дан разговара са директорима ентитетских статистичких завода да би питање објављивања резултата пописа било ријешено - истакао је Османовић. 

********

1 - 15. октобар 2013.

Обављен попис становништва у БиХ

5. новембар 2013.

Објављени прелиминарни подаци

15. март 2016.

Рок за усвајање методологије за обраду података

1. јул 2014 - 1. јул 2016.

Период у којем сукцесивно морају бити објављивани резултати пописа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана