Експерти данас стижу на спорну локацију: Трговска гора под лупом домаћих стручњака

В. К. С.
Експерти данас стижу на спорну локацију: Трговска гора под лупом домаћих стручњака

САРАЈЕВО - Десет домаћих стручњака из разних области боравиће данас на локацији бивше касарне “Черкезовац” на Трговској гори гдје ће са колегама из Хрватске обићи дио на којем је планирано складиштење радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива из Нуклеарне електране “Кршко”.

Предсједавајући Експертског тима за праћење стања и активности у вези с проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Емир Диздаревић потврдио је за “Глас Српске” да делегацију из БиХ чине стручњаци из области сеизмологије, геологије, животне средине као и грађевине и други.

- На тој локацији би требало да останемо неколико часова, све зависи и од домаћина. Показаће нам постојећи објекат које они намјеравају реновирати и локацију на којој планирају да граде нови - истакао је Диздаревић.  

Фонд за финансирање разградње Нуклеарне електране “Кршко” Хрватске објавио је недавно да креће израда студије о опасности од земљотреса на локацији складишта ниског и средњег радиоактивног отпада на Трговској гори, односно на локацији бивше касарне Черкезовац, на територији Двора који је на самој граници са БиХ. Оквирни споразум за те послове потписали су у јулу са Природно-математичким факултетом Универзитета у Загребу, а њиме је прецизирано да ће студија бити урађена за потребе пројектовања, безбједносних анализа и процјене утицаја на околину, успостављање и одржавање мреже сеизмографа и акцелографа око Черкезовца за прецизније мјерење и биљежење помака и убрзања тла током земљотреса.

 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана