Eksperti danas stižu na spornu lokaciju: Trgovska gora pod lupom domaćih stručnjaka

V. K. S.
Eksperti danas stižu na spornu lokaciju: Trgovska gora pod lupom domaćih stručnjaka

SARAJEVO - Deset domaćih stručnjaka iz raznih oblasti boraviće danas na lokaciji bivše kasarne “Čerkezovac” na Trgovskoj gori gdje će sa kolegama iz Hrvatske obići dio na kojem je planirano skladištenje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane “Krško”.

Predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Emir Dizdarević potvrdio je za “Glas Srpske” da delegaciju iz BiH čine stručnjaci iz oblasti seizmologije, geologije, životne sredine kao i građevine i drugi.

- Na toj lokaciji bi trebalo da ostanemo nekoliko časova, sve zavisi i od domaćina. Pokazaće nam postojeći objekat koje oni namjeravaju renovirati i lokaciju na kojoj planiraju da grade novi - istakao je Dizdarević.  

Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane “Krško” Hrvatske objavio je nedavno da kreće izrada studije o opasnosti od zemljotresa na lokaciji skladišta niskog i srednjeg radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, odnosno na lokaciji bivše kasarne Čerkezovac, na teritoriji Dvora koji je na samoj granici sa BiH. Okvirni sporazum za te poslove potpisali su u julu sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Zagrebu, a njime je precizirano da će studija biti urađena za potrebe projektovanja, bezbjednosnih analiza i procjene uticaja na okolinu, uspostavljanje i održavanje mreže seizmografa i akcelografa oko Čerkezovca za preciznije mjerenje i bilježenje pomaka i ubrzanja tla tokom zemljotresa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana