Един Дилберовић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ: Нема много времена за напредак на путу ка ЕУ

Ведрана Кулага Симић
Един Дилберовић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ: Нема много времена за напредак на путу ка ЕУ

Брисел је дао јасне задатке за БиХ, тако да од домаћих институција зависи даљи напредак на путу ка ЕУ, а шта смо на том путу урадили, да ли смо и колико убрзали требало би да сазнамо на јесен, истакао је за “Глас Српске” директор Дирекције за европске интеграције БиХ Един Дилберовић.

- Примање државе у Унију, у тај европски клуб, је ствар политичке одлуке чланица ЕУ и уско је повезана за два фактора, а то су расположење унутар Уније и конкретни резултати које земља оствари у спровођењу приоритета. Од БиХ зависе конкретни резултати и брзина реализације приоритета тако да што БиХ буде брже постизала резултате то ће имати више аргумената за бржи напредак ка чланству у ЕУ - каже  Дилберовић.  

ГЛАС: Да ли је до сада могао и требао бити постигнут бољи напредак?

ДИЛБЕРОВИЋ: Европска комисија оцјењује напредак државе у процесу и њен је задатак да каже гдје јесу, а гдје нису испуњена очекивања ЕУ. Оцјену очекујемо на јесен када ће, према последњим најавама, Европска комисија у оквиру новог пакета проширења објавити и нови извјештај за БиХ. Али, када је ријеч о напретку у процесу европских интеграција увијек је потребно боље и више, јер тај пут води до улазнице.

ГЛАС: У парламентарној процедури је неколико измјена закона који су, дио приоритетног пакета који треба ријешити до октобра? Ако би се испунити ти задаци, да ли ће то дати наду да ће земља напредовати?

ДИЛБЕРОВИЋ: Одређени закони који су постављени као краткорочни приоритети из Аналитичког извјештаја су у различитим фазама процедуре у законодавној или извршној власти. Очекујемо да у што прије у процедуру буду упућене измјене и допуне закона о јавним набавкама те о заштити личних података. БиХ има обавезу да усвоји и нови закон о Високом судском и тужилачком савјету, закон о судовима у БиХ и тако даље. Важно је искористити вријеме до објаве новог извјештаја и остварити што више конкретних резултата у испуњавању приоритета.

ГЛАС: Шта ако буде, ипак, супротно и поново изостане договор о неким питањима, а што смо имали прилику да видимо?

ДИЛБЕРОВИЋ: Европска комисија ће се у својој анализи за нови извјештај о БиХ посебно фокусирати на 14 кључних приоритета из Мишљења, дати своје оцјене и евентуално препоруке о идућим корацима на путу ка ЕУ. О томе какве ће оцјене или евентуалне препоруке бити Дирекција не може предвиђати. Можемо, с друге стране, искористити прилику и подвући још једном важност да политика и институције искористите вријеме до јесени када се очекује објава новог извјештаја за БиХ и да се постигне договор и реализује што више приоритета.

ГЛАС: Колико је реално очекивати да ће БиХ, а што је дио задатака, ставити тачку на нека горућа политичка питања која подразумијевају и измјене Устава БиХ?

ДИЛБЕРОВИЋ: Мишљење Европске комисије је дало систематски налаз стања у погледу испуњавања критеријума за чланство у ЕУ, одредивши шта је   потребно урадити за отварање преговора о приступању. Дакле, Комисија је утврдила приоритете, а на БиХ је њихова реализација.

ГЛАС: Шта би то, конкретно, значило и за земљу и њене грађане?

ДИЛБЕРОВИЋ: Добијање статуса кандидата је ствар политичке одлуке чланица ЕУ, а пут до ње су конкретни резултати. У центру пажње политике, институција, невладиног сектора и јавности треба да буду реформе, јер у њима лежи суштина овог процеса и оне су те које носе промјене и корист за грађане и њихов свакодневни живот.

Нови пакет

ГЛАС: На које активности је тренутно усмјерена пажња Дирекције?

ДИЛБЕРОВИЋ: Издвојио би активности које се тичу реализације закључака Колегијума за европске интеграције о припреми Акционог плана за кључне приоритете из Мишљења и Методологије израде Програма интегрирања БиХ у ЕУ. У току су и активности за припрему састанка Посебне радне групе за реформу јавне управе између БиХ и ЕУ, путем видеоконференција, као и други послови који се тичу новог ИПА пакета, усклађености прописа БиХ, превођења докумената за потребе процеса и комуницирање о процесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана