Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH: Nema mnogo vremena za napredak na putu ka EU

Vedrana Kulaga Simić
Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH: Nema mnogo vremena za napredak na putu ka EU

Brisel je dao jasne zadatke za BiH, tako da od domaćih institucija zavisi dalji napredak na putu ka EU, a šta smo na tom putu uradili, da li smo i koliko ubrzali trebalo bi da saznamo na jesen, istakao je za “Glas Srpske” direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

- Primanje države u Uniju, u taj evropski klub, je stvar političke odluke članica EU i usko je povezana za dva faktora, a to su raspoloženje unutar Unije i konkretni rezultati koje zemlja ostvari u sprovođenju prioriteta. Od BiH zavise konkretni rezultati i brzina realizacije prioriteta tako da što BiH bude brže postizala rezultate to će imati više argumenata za brži napredak ka članstvu u EU - kaže  Dilberović.  

GLAS: Da li je do sada mogao i trebao biti postignut bolji napredak?

DILBEROVIĆ: Evropska komisija ocjenjuje napredak države u procesu i njen je zadatak da kaže gdje jesu, a gdje nisu ispunjena očekivanja EU. Ocjenu očekujemo na jesen kada će, prema poslednjim najavama, Evropska komisija u okviru novog paketa proširenja objaviti i novi izvještaj za BiH. Ali, kada je riječ o napretku u procesu evropskih integracija uvijek je potrebno bolje i više, jer taj put vodi do ulaznice.

GLAS: U parlamentarnoj proceduri je nekoliko izmjena zakona koji su, dio prioritetnog paketa koji treba riješiti do oktobra? Ako bi se ispuniti ti zadaci, da li će to dati nadu da će zemlja napredovati?

DILBEROVIĆ: Određeni zakoni koji su postavljeni kao kratkoročni prioriteti iz Analitičkog izvještaja su u različitim fazama procedure u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti. Očekujemo da u što prije u proceduru budu upućene izmjene i dopune zakona o javnim nabavkama te o zaštiti ličnih podataka. BiH ima obavezu da usvoji i novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, zakon o sudovima u BiH i tako dalje. Važno je iskoristiti vrijeme do objave novog izvještaja i ostvariti što više konkretnih rezultata u ispunjavanju prioriteta.

GLAS: Šta ako bude, ipak, suprotno i ponovo izostane dogovor o nekim pitanjima, a što smo imali priliku da vidimo?

DILBEROVIĆ: Evropska komisija će se u svojoj analizi za novi izvještaj o BiH posebno fokusirati na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja, dati svoje ocjene i eventualno preporuke o idućim koracima na putu ka EU. O tome kakve će ocjene ili eventualne preporuke biti Direkcija ne može predviđati. Možemo, s druge strane, iskoristiti priliku i podvući još jednom važnost da politika i institucije iskoristite vrijeme do jeseni kada se očekuje objava novog izvještaja za BiH i da se postigne dogovor i realizuje što više prioriteta.

GLAS: Koliko je realno očekivati da će BiH, a što je dio zadataka, staviti tačku na neka goruća politička pitanja koja podrazumijevaju i izmjene Ustava BiH?

DILBEROVIĆ: Mišljenje Evropske komisije je dalo sistematski nalaz stanja u pogledu ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU, odredivši šta je   potrebno uraditi za otvaranje pregovora o pristupanju. Dakle, Komisija je utvrdila prioritete, a na BiH je njihova realizacija.

GLAS: Šta bi to, konkretno, značilo i za zemlju i njene građane?

DILBEROVIĆ: Dobijanje statusa kandidata je stvar političke odluke članica EU, a put do nje su konkretni rezultati. U centru pažnje politike, institucija, nevladinog sektora i javnosti treba da budu reforme, jer u njima leži suština ovog procesa i one su te koje nose promjene i korist za građane i njihov svakodnevni život.

Novi paket

GLAS: Na koje aktivnosti je trenutno usmjerena pažnja Direkcije?

DILBEROVIĆ: Izdvojio bi aktivnosti koje se tiču realizacije zaključaka Kolegijuma za evropske integracije o pripremi Akcionog plana za ključne prioritete iz Mišljenja i Metodologije izrade Programa integriranja BiH u EU. U toku su i aktivnosti za pripremu sastanka Posebne radne grupe za reformu javne uprave između BiH i EU, putem videokonferencija, kao i drugi poslovi koji se tiču novog IPA paketa, usklađenosti propisa BiH, prevođenja dokumenata za potrebe procesa i komuniciranje o procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana