Џонатан Мур, шеф Мисије ОEBS-a у БиХ, за Глас Српске: ОЕБС ће урадити анализу рада Тужилаштва БиХ

Горан Маунага
Џонатан Мур, шеф Мисије ОEBS-a у БиХ, за Глас Српске: ОЕБС ће урадити анализу рада Тужилаштва БиХ

Судија Џоана Корнер озбиљна је личност која ужива пуно повјерење и подршку и Мисије Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) и главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца и њен извјештај о раду Тужилаштва БиХ биће завршен у сваком случају.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур коментаришући то што Тужилаштво БиХ ОЕБС-у није дозволило анализу рада и приступ предметима ратних злочина.

- Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) пружио је судији Корнер пуну подршку у обављању задатка који ће она обавити под покровитељством ОЕБС-а. Суд БиХ исказао је исту подршку - каже Мур. 

* ГЛАС: Тужилаштво БиХ ОЕБС-у и искусном правнику Хашког трибунала Џоани Корнер није дозволило анализу рада и приступ предметима ратних злочина.

МУР: Судија Корнер озбиљна је личност и њен извјештај ће бити завршен у сваком случају. Надамо се да ће правосудне институције у БиХ потврдити своју опредијељеност владавини права у БиХ, те у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а допринијети настојањима да буде унапријеђен рад правосуђа да би све особе, које су одговорне за злочине у овој земљи, одговарале за почињена дјела. Један од приоритета Мисије ОЕБС-а у БиХ јесте пружање подршке цјелокупном правосудном систему у сврху унапређења његове независности, ефикасности, поштовања темељних права на правично суђење и способности испуњавања међународно признатих стандарда. Мисија зато спроводи низ активности којима настоји да унаприједи рад свих правосудних институција у БиХ, за које има безрезервну подршку и помоћ тих институција.

* ГЛАС: Да ли је ОЕБС-ова независна анализа рада Тужилаштва кршење принципа повјерљивости и непристрасности поступака, како то у допису ВСТС-у тврди главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић?

МУР: Мисија ОЕБС-а цијени повјерљивост, тајност и непристрасност поступака као најважније постулате ефикасног правосудног система. У том смислу и очекујемо да правосудне институције раде са нама да би потврдиле своју опредијељеност за владавину права у БиХ. Још 2006. године ВСТС је донио мишљење којим потврђује пун и неограничен приступ свој документацији потребној да Мисија испуни свој мандат. ВСТС је судији Корнер дао пуну подршку у обављању задатка који ће она урадити под покровитељством ОЕБС-а. Суд БиХ је исказао исту подршку. 

* ГЛАС: Јесте ли разговарали са Брамерцом о томе?

МУР: Сарадња Међународног кривичног суда за бившу Југославију и Мисије ОЕБС-а у БиХ је на веома високом нивоу. Наше активности су усаглашене и имају заједнички циљ - унапређење правосудног сектора у БиХ да би особе одговорне за злочине, било да се ради о ратним злочинима или било којем другом облику злочина, биле изведене пред лице правде. Као главни тужилац Хашког трибунала, Брамерц је посебно изабрао Корнерову као истакнутог судију Краљевског суда Енглеске и Велса и бившег вишег тужиоца Трибунала, да уради овај извјештај и анализу.

* ГЛАС: Јесте ли о тој теми разговарали са Салиховићем на састанку одржаном с њим 24. августа?

МУР: Главни тужилац Салиховић и ја смо разговарали о свим овим темама на том састанку. Као и раније, ми у Мисији ОЕБС-а посебно цијенимо партнерске односе које имамо са институцијама БиХ јер су они темељ за сарадњу која има циљ да грађанима БиХ обезбиједи демократски, независан и ефикасан правосудни сектор. Тужилаштво БиХ је свакако један од најважнијих партнера Мисије. Цијеним допринос и напоре главног тужиоца Тужилаштва БиХ да се унаприједи независност и ефикасност институција БиХ, прије свега Тужилаштва. Зато се и надам да ће сарадња, која има циљ да допринесе побољшању рада институција у БиХ, бити настављена.

* ГЛАС: Салиховић је најавио још један састанак с Вама до прве половине септембра и разговор о тој теми. Шта очекујете од тог разговора?

МУР: Важно би било да судија Корнер може бити у непосредном контакту са другим тужиоцима ако није могуће да се раније састане са Салиховићем. Како сам већ навео, очекујем да се успјешна сарадња Мисије ОЕБС-а у БиХ и Тужилаштва настави у будућности. Од те сарадње највише користи има Тужилаштво као и остале правосудне институције, а што је најважније, грађани БиХ.

Циљ

* ГЛАС: Да ли би позитивни резултати анализе рада Тужилаштва коју би урадио ОЕБС утицали и на неспровођење одлуке РС о одржавању најављеног референдума о Суду и Тужилаштву БиХ?

МУР: OHR је већ јасно рекао да ентитети не могу спроводити референдум о питањима из државне надлежности. Ово је друго питање. Независна анализа рада и Суда и Тужилаштва БиХ би, прије свега, допринијела унапређењу рада ових институција, њиховим настојањима да обезбиједе независност, ефикасност и поштовање међународних стандарда, што је и основни циљ анализе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана