Џихадиста Икановић под лупом SIPA

Nezavisne.com
Џихадиста Икановић под лупом SIPA

Бањалука, Сарајево - Бајру Икановића (39) из Хаџића, радикалног исламисту и борца Исламске државе (ИС), по повратку из Сирије чека извјештај, који је против њега поднесен због припадања терористичкој групи, али и организовања такве формације, за шта је предвиђена казна затвора од минимално пет година.

Из Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) потврђено је Независним новинама да је овај џихадиста под њиховом лупом.

"Б.И. је предмет рада Државне агенције за истраге и заштиту. Против те особе SIPA је 10. јуна 2014. године Тужилаштву БиХ поднијела извјештај због сумње да је починио кривично дјело организирање и припадање терористичкој групи", потврдила је "Независним" Кристина Јозић, портпарол SIPA.

Конкретно, како сазнајемо, Икановића SIPA терети да је починио кривично дјело из члана 202 д Кривичног закона БиХ.

"Ко постане  припадник терористичке групе  или на  било  који други  начин  учествује у активностима терористичке групе, укључујући пружање финансијске и било које друге помоћи, казниће се казном затвора најмање три године", стоји у том члану, гдје је, такође, наведено да је минимално пет година предвиђено за организовање терористичке групе.

Икановић је, иначе, сврстан на америчку црну листу људи повезаних с тероризмом, коју је на свом интернет сајту објавило Министарство финансија САД, а у БиХ је већ осуђиван због тероризма, и то на осам година.

Међутим, питање је хоће ли га поново стићи слово закона јер је он раније изјављивао да планира ратовати док је жив.

"Ја сам из Босне отишао да се никада не вратим, осим с оружјем у руци", казао је прије двије године Икановић, којег безбједносни стручњаци етикетирају као најопаснијег Бошњака, припадника вехабијске заједнице који у редовима Исламске државе командује стотинама бораца.

Осим што, дакле, звецка оружјем, он отворено признаје да су он и његови саборци у борби на сиријском ратишту стекли велико искуство, односно да су им битке као тренинзи, а притом тврди да су, како каже, насамарили бх. безбједносни систем.

"Те ваше обавјештајне службе су направиле грешку јер су мислиле да ће нас се тако отарасити. Међутим, проблем ће им представљати повратак особе војно оспособљене за рат. Насамарили смо их, они су закаснили када је у питању Сирија", изјавио је Икановић у јулу 2013. године, пола године након што се придружио ратницима тренутно најозлоглашеније терористичке организације.

Проблем је, истовремено, то што Икановић није једини бх. држављанин који се тренутно бори у редовима групе одговорне за бројне бруталне ликвидације.

"Од око 300 грађана БиХ који су се борили у Сирији у редовима Исламске државе, када смо увели казне, вратило се око 100 грађана, око 50 је погинуло и око 150 још тамо ратује. За нас је то огроман број", рекао је Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ.

Кристијан Данијелсон, генерални директор Директората за сусједску политику и преговоре о проширењу у Европској комисији, рекао је да се борци за ИС регрутују на Балкану, али и у Шведској, одакле је он, оцијенивши да је то у Шведској питање интеграције, а на Балкану више резултат економских проблема и радикализације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана