Дупло више странаца одмарало се у Српској

Милијана Латиновић
Дупло више странаца одмарало се у Српској

БАЊАЛУКА - Нетакнута природа, спој модерног и етно-амбијента од Бањалуке до Требиња привукли су на домаће дестинације дупло више страних туриста него лани, а по свему судећи ова година биће исписана златним словима у историји домаћег туризма јер је Српска све ближе цифри од милион ноћења.

Према подацима Завода за статистику РС, за осам мјесеци ове године у Српској је забиљежено 288.538 долазака, од чега 146.245 страних гостију. У истом периоду остварено је укупно 694.487 ноћења.

У Туристичкој организацији Републике Српске (ТОРС) кажу да охрабрује и то што у овој години, која је већ сада надмашила рекордну 2019. биљеже повратак страних гостију.

- Број долазака и ноћења страних гостију повећан је за више од 100 одсто у односу на прошлу годину. Страни гости најчешће су боравили у Требињу, Бањалуци и Бијељини, а највише их је било из окружења и западне Европе, а забиљежено је и повећање долазака и ноћења туриста из САД - навели су за “Глас Српске” у ТОРС-у.

Рекордним резултатима у туризму допринијели су и туристички ваучери који су до краја октобра на располагању становницима Српске.

У ТОРС-у наводе, да је према подацима Министарства трговине и туризма РС до сада је искориштено 13.640 ваучера.

- Највише ваучера грађани су искористили у хотелима Здравствено-туристичког центра “Бања Врућица”, “Терме Озрен”, Бањи Кулаши и требињском “Граду Сунца” - казали су у Туристичкој организацији.

И ова година учврстила је дводеценијску прву позицију Бањалуке када је ријеч о доласцима туриста којих је за осам мјесеци било више од 56.000.

- Остварено је око 89.000 ноћења у Бањалуци док смо цијеле протекле године имали 86.500 ноћења. Уз бројне туристе из региона, у овој години забиљежили смо и повећан број долазака гостију из Азије, са Тајланда, Монголије и других. Странцима је из Бањалуке све надохват руке, а овдје их привлачи богата гастрономска понуда и адреналински спортови. Стављамо фокус на манифестациони туризам. И овог љета имали смо бројне концерте и музичке фестивале који су и те­ како били посјећени - рекла је стручна сарадница за односе с јавношћу у бањалучкој Туристичкој организацији Бранка Бранковић, нагласивши да се кроз туризам огледа и значај свих авио-линија које су успостављене између Бањалуке и Европе, јер све више долазе гости и из тих земаља.

Разлога за задовољство имају и у ЗТЦ “Бања Врућица”, а  извршни директор за операције и маркетинг Александар Радошевић рекао је “Гласу” да су овогодишњи резултати неупоредиво бољи у односу на протекле двије године.

- Сви капацитети су попуњени и за наредни период.

Осим великог броја домаћих гостију који се код нас одмарају уз туристичке ваучере, вратили су нам се и гости из региона и Европе. Уз Словенце и Хрвате, традиционално имамо и групе туриста из Белгије - рекао је Радошевић.

Свјетски дан

У Туристичкој организацији РС истичу да се Свјетски дан туризма у Српској ове године обиљежава на двије локације, у Требињу и Бијељини.

На југу Српске овај дан обиљежен је јуче бројним активностима, међу којима је и квиз знања из области туризма у Центру средњих школа.

Истакли су и да је ТОРС заједно са осталим туристичким организацијама обиљежила овај дан у Бијељини бесплатним туристичким обиласцима града, вожњом туристичким возићем и посјетом Етно-селу “Станишићи”.

Свјетски дан туризма слави се од 1970.  године јер је 27. септембра те године основана Свјетска туристичка организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана