Duplo više stranaca odmaralo se u Srpskoj

Milijana Latinović
Duplo više stranaca odmaralo se u Srpskoj

BANjALUKA - Netaknuta priroda, spoj modernog i etno-ambijenta od Banjaluke do Trebinja privukli su na domaće destinacije duplo više stranih turista nego lani, a po svemu sudeći ova godina biće ispisana zlatnim slovima u istoriji domaćeg turizma jer je Srpska sve bliže cifri od milion noćenja.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, za osam mjeseci ove godine u Srpskoj je zabilježeno 288.538 dolazaka, od čega 146.245 stranih gostiju. U istom periodu ostvareno je ukupno 694.487 noćenja.

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske (TORS) kažu da ohrabruje i to što u ovoj godini, koja je već sada nadmašila rekordnu 2019. bilježe povratak stranih gostiju.

- Broj dolazaka i noćenja stranih gostiju povećan je za više od 100 odsto u odnosu na prošlu godinu. Strani gosti najčešće su boravili u Trebinju, Banjaluci i Bijeljini, a najviše ih je bilo iz okruženja i zapadne Evrope, a zabilježeno je i povećanje dolazaka i noćenja turista iz SAD - naveli su za “Glas Srpske” u TORS-u.

Rekordnim rezultatima u turizmu doprinijeli su i turistički vaučeri koji su do kraja oktobra na raspolaganju stanovnicima Srpske.

U TORS-u navode, da je prema podacima Ministarstva trgovine i turizma RS do sada je iskorišteno 13.640 vaučera.

- Najviše vaučera građani su iskoristili u hotelima Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica”, “Terme Ozren”, Banji Kulaši i trebinjskom “Gradu Sunca” - kazali su u Turističkoj organizaciji.

I ova godina učvrstila je dvodecenijsku prvu poziciju Banjaluke kada je riječ o dolascima turista kojih je za osam mjeseci bilo više od 56.000.

- Ostvareno je oko 89.000 noćenja u Banjaluci dok smo cijele protekle godine imali 86.500 noćenja. Uz brojne turiste iz regiona, u ovoj godini zabilježili smo i povećan broj dolazaka gostiju iz Azije, sa Tajlanda, Mongolije i drugih. Strancima je iz Banjaluke sve nadohvat ruke, a ovdje ih privlači bogata gastronomska ponuda i adrenalinski sportovi. Stavljamo fokus na manifestacioni turizam. I ovog ljeta imali smo brojne koncerte i muzičke festivale koji su i te­ kako bili posjećeni - rekla je stručna saradnica za odnose s javnošću u banjalučkoj Turističkoj organizaciji Branka Branković, naglasivši da se kroz turizam ogleda i značaj svih avio-linija koje su uspostavljene između Banjaluke i Evrope, jer sve više dolaze gosti i iz tih zemalja.

Razloga za zadovoljstvo imaju i u ZTC “Banja Vrućica”, a  izvršni direktor za operacije i marketing Aleksandar Radošević rekao je “Glasu” da su ovogodišnji rezultati neuporedivo bolji u odnosu na protekle dvije godine.

- Svi kapaciteti su popunjeni i za naredni period.

Osim velikog broja domaćih gostiju koji se kod nas odmaraju uz turističke vaučere, vratili su nam se i gosti iz regiona i Evrope. Uz Slovence i Hrvate, tradicionalno imamo i grupe turista iz Belgije - rekao je Radošević.

Svjetski dan

U Turističkoj organizaciji RS ističu da se Svjetski dan turizma u Srpskoj ove godine obilježava na dvije lokacije, u Trebinju i Bijeljini.

Na jugu Srpske ovaj dan obilježen je juče brojnim aktivnostima, među kojima je i kviz znanja iz oblasti turizma u Centru srednjih škola.

Istakli su i da je TORS zajedno sa ostalim turističkim organizacijama obilježila ovaj dan u Bijeljini besplatnim turističkim obilascima grada, vožnjom turističkim vozićem i posjetom Etno-selu “Stanišići”.

Svjetski dan turizma slavi se od 1970.  godine jer je 27. septembra te godine osnovana Svjetska turistička organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana