Дуг за порез расте упркос листи срама

Маријана Миљић
Дуг за порез расте упркос листи срама

Бањалука - Дуг за порез на додату вриједност (ПДВ) пореских обвезника у БиХ износио је на крају 2017. године 394 милиона марака, што је скоро 100 милиона више него прије четири године, када је први пут јавно објављена листа највећих дужника.

Листу предводе махом иста предузећа која су у том периоду додатно нагомилала дугове.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) наводе да су од 2006. године, када је почела примјена Закона о ПДВ-у, евидентирана укупна дуговања од 1,330 милијарди КМ.

- Принудним путем наплаћено је 937 милиона КМ, што чини 70 одсто укупног дуга. Остатак се односи на тренутни дуг и он је у поступку принудне наплате - навео је начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

Упркос напорима да дуг буде наплаћен принудно његово стање на крају 2017. године је износило 394 милиона КМ. Четири године раније, када је јавност први пут упозната са листом дужника, на њој су били порески обвезници са 296 милиона марака дуга.

- Проценат наплате дуга је већи за 4,06 одсто, али дуговања расту и због затезне камате. С обзиром на то да највећи дужници већ годинама не измирује обавезе зарачунавамо им затезну камату од 0,04 одсто за сваки дан кашњења у измирењу дуговања. То утиче на раст њиховог дуга - казао је Ковачевић.

Један од мотива УИО за објављивање списка највећих дужника било је очекивање да ће тај потез утицати на дужнике да измире обавезе. То, међутим, није у потпуности уродило плодом па су међу највећим дужницима већ четири године углавном исте фирме. Ковачевић истиче да је ипак забиљежен благи помак послије објављивања листе дужника.

- Позитиван ефекат примјене принудне наплате видљив је у порасту процента наплате ПДВ-а, што је резултат свих примијењених мјера принудне наплате, а једним дијелом и објављивања листе дужника - каже Ковачевић.

Десет највећих дужника је 1. јануара 2014. дуговало 61,25 милиона, а 1. фебруара 2018. године дуг износи 83,76 милиона марака.

Прво мјесто на листи највећих дужника за ПДВ већ дуго заузима "Грас" из Сарајева са 22,10 милиона марака, што је за 15,42 милиона више у односу на 2014. годину. "Грас" је прије четири године заузимао шесту позицију највећих дужника.

На другој позицији тренутно се налази "МБ Кекеровић" из Лакташа са дугом од 11,50 милиона марака, што је за 3,37 милиона више у поређењу са 2014. годином. Ово предузеће је прије четири године заузимало прво мјесто на списку највећих дужника.

Треће мјесто на неславној листи заузима предузеће "Ђуша" из Фојнице са неизмирених 9,06 милиона марака ПДВ-а, а на истој позицији било је и прије четири године.

Четврто и пето мјесто заузимају Федерална дирекција робних резерви и "Мас" из Бијељине са неизмиреним обавезама тешким 6,54 милиона, односно 6,41 милион КМ. Федерална дирекција за робне резерве прије четири године заузимала је десето мјесто са дугом од 4,35 милиона, а "Мас" осму позицију са 4,69 милиона КМ.

Осим дуга за ПДВ расту и обавезе на основу акциза и царина. Те обавезе на крају 2017. износиле су 45 милиона КМ и веће су за седам милиона у односу на 2014. годину.

- Исти је разлог за раст дуга и на основу акциза и царине, као и код ПДВ-а - казао је Ковачевић.

Економиста Зоран Павловић истиче да БиХ има највишу стопу затезних камата на неплаћене обавезе на основу ПДВ-а у региону.

- То су уочили и у Србији и смањили су стопу затезних камата. С друге стране УИО не жели да изврши корекције у вези са мјерама за измирење обавеза, имајући у виду реалну ситуацију у којој живимо. Они не желе да уведу озбиљне промјене у систему наплате ПДВ-а и других обавеза. Посежу за принудном наплатом тек онда када немају шта да наплате - казао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана