Dug za porez raste uprkos listi srama

Marijana Miljić
Dug za porez raste uprkos listi srama

Banjaluka - Dug za porez na dodatu vrijednost (PDV) poreskih obveznika u BiH iznosio je na kraju 2017. godine 394 miliona maraka, što je skoro 100 miliona više nego prije četiri godine, kada je prvi put javno objavljena lista najvećih dužnika.

Listu predvode mahom ista preduzeća koja su u tom periodu dodatno nagomilala dugove.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) navode da su od 2006. godine, kada je počela primjena Zakona o PDV-u, evidentirana ukupna dugovanja od 1,330 milijardi KM.

- Prinudnim putem naplaćeno je 937 miliona KM, što čini 70 odsto ukupnog duga. Ostatak se odnosi na trenutni dug i on je u postupku prinudne naplate - naveo je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Uprkos naporima da dug bude naplaćen prinudno njegovo stanje na kraju 2017. godine je iznosilo 394 miliona KM. Četiri godine ranije, kada je javnost prvi put upoznata sa listom dužnika, na njoj su bili poreski obveznici sa 296 miliona maraka duga.

- Procenat naplate duga je veći za 4,06 odsto, ali dugovanja rastu i zbog zatezne kamate. S obzirom na to da najveći dužnici već godinama ne izmiruje obaveze zaračunavamo im zateznu kamatu od 0,04 odsto za svaki dan kašnjenja u izmirenju dugovanja. To utiče na rast njihovog duga - kazao je Kovačević.

Jedan od motiva UIO za objavljivanje spiska najvećih dužnika bilo je očekivanje da će taj potez uticati na dužnike da izmire obaveze. To, međutim, nije u potpunosti urodilo plodom pa su među najvećim dužnicima već četiri godine uglavnom iste firme. Kovačević ističe da je ipak zabilježen blagi pomak poslije objavljivanja liste dužnika.

- Pozitivan efekat primjene prinudne naplate vidljiv je u porastu procenta naplate PDV-a, što je rezultat svih primijenjenih mjera prinudne naplate, a jednim dijelom i objavljivanja liste dužnika - kaže Kovačević.

Deset najvećih dužnika je 1. januara 2014. dugovalo 61,25 miliona, a 1. februara 2018. godine dug iznosi 83,76 miliona maraka.

Prvo mjesto na listi najvećih dužnika za PDV već dugo zauzima "Gras" iz Sarajeva sa 22,10 miliona maraka, što je za 15,42 miliona više u odnosu na 2014. godinu. "Gras" je prije četiri godine zauzimao šestu poziciju najvećih dužnika.

Na drugoj poziciji trenutno se nalazi "MB Kekerović" iz Laktaša sa dugom od 11,50 miliona maraka, što je za 3,37 miliona više u poređenju sa 2014. godinom. Ovo preduzeće je prije četiri godine zauzimalo prvo mjesto na spisku najvećih dužnika.

Treće mjesto na neslavnoj listi zauzima preduzeće "Đuša" iz Fojnice sa neizmirenih 9,06 miliona maraka PDV-a, a na istoj poziciji bilo je i prije četiri godine.

Četvrto i peto mjesto zauzimaju Federalna direkcija robnih rezervi i "Mas" iz Bijeljine sa neizmirenim obavezama teškim 6,54 miliona, odnosno 6,41 milion KM. Federalna direkcija za robne rezerve prije četiri godine zauzimala je deseto mjesto sa dugom od 4,35 miliona, a "Mas" osmu poziciju sa 4,69 miliona KM.

Osim duga za PDV rastu i obaveze na osnovu akciza i carina. Te obaveze na kraju 2017. iznosile su 45 miliona KM i veće su za sedam miliona u odnosu na 2014. godinu.

- Isti je razlog za rast duga i na osnovu akciza i carine, kao i kod PDV-a - kazao je Kovačević.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da BiH ima najvišu stopu zateznih kamata na neplaćene obaveze na osnovu PDV-a u regionu.

- To su uočili i u Srbiji i smanjili su stopu zateznih kamata. S druge strane UIO ne želi da izvrši korekcije u vezi sa mjerama za izmirenje obaveza, imajući u vidu realnu situaciju u kojoj živimo. Oni ne žele da uvedu ozbiljne promjene u sistemu naplate PDV-a i drugih obaveza. Posežu za prinudnom naplatom tek onda kada nemaju šta da naplate - kazao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana