Драган Лукач за Глас Српске: Екстремистичке енклаве жариште тероризма у БиХ

Жељка Домазет
Драган Лукач за Глас Српске: Екстремистичке енклаве жариште тероризма у БиХ

Одавно знамо да у ФБиХ постоје читава насеља која функционишу као енклаве које не признају законе и Устав БиХ и очигледно им је неко дозволио да то чине и толерише такво понашање.

Тиме би се морале позабавити полицијске агенције са нивоа БиХ и ФБиХ. Енклаве, које представљају извор терористичког жаришта, морају бити стављене под контролу.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

* ГЛАС: На врху листе безбједносних изазова је тероризам од кога су пријетње сваким даном све веће. Има ли МУП РС као кључна безбједносна институција у Српској довољно капацитета да одговори на њих?

ЛУКАЧ: МУП РС је на вријеме препознао опасност од тероризма и због тога сам инсистирао да буде формирана Управа за борбу против тероризма и екстремизма. Морамо имати људе којима ће само то бити задатак. Управа је већ организована и ускоро ће у потпуности профункционисати и сигуран сам да ће дати резултате. Њихов конкретан резултат је спречавање терористичког напада у Јањи код Бијељине. Управу за борбу против тероризма ћемо ојачавати јер је очигледно да се тероризам шири и мораћемо имати људе на терену који ће пратити ситуацију како бисмо на вријеме реаговали. Специјална јединица полиције ће такође јачати и када је у питању број полицајаца и када је ријеч о опреми. Већ се школује 45 кадета који ће након завршетка школовања и обуке моћи да се прикључе Специјалној јединици, коју ћемо на тај начин и подмладити.

* ГЛАС: Рекли сте да се фронт тероризма шири. Да ли се он шири и у БиХ, гдје годинама имамо детектоване центре у којима бораве вехабије и екстремисти?

ЛУКАЧ: Они који хоће да погледају истини у очи признаће да имамо проблем са терористима и са људима који имају радикалне идеје, јер се они налазе у БиХ. Они су дошли са стране и успјели да радикализују дио грађана БиХ. У посљедње вријеме имали смо терористичке нападе у Зворнику и у Сарајеву и јасно је како такве радикалне групе функционишу и шире своје идеје. Зато све агенције морају да се укључе у размјену информација, посебно о кретању људи који могу бити потенцијални извршиоци да бисмо успјели да спријечимо извршење терористичког акта.

* ГЛАС: Какве сте мјере предузели након терористичких напада у Паризу и Сарајеву и шта је до сада откривено провјерама сумњивих лица и подручја?

ЛУКАЧ: Приправност полиције подигли смо на највиши ниво и те мјере су још на снази. За сада нема информација да су лица са ових подручја била повезана са терористичким нападом у Паризу, али њих повезује идеја и то видимо од Сирије, преко БиХ до Француске и других земаља. Размјењујемо информације са агенцијама у БиХ и окружењу и пратимо лица за која сматрамо да евентуално могу бити повезана са потенцијалним терористима или извршиоци терористичког акта. Надам се да у БиХ неће доћи до ескалације терористичких аката мада то нико не може да гарантује јер је ријеч о фанатицима који су спремни да изврше самоубиство да би убили што већи број невиних људи. С обзиром на такав фанатизам, тешко је предвидјети гдје и када се то може десити. БиХ је потенцијално жариште с обзиром на то да постоји већи број енклава у којима живе људи који пропагирају радикалне идеје и не поштују законе ове земље. Ријеч је о људима који шире исламски радикализам и величају Исламску државу и због тога не можемо са сигурношћу рећи да се разликују од оних у Сирији или оних који су извели терористички напад у Паризу. Стога безбједносне агенције и званичници у институцијама БиХ не смију да оклијевају да терористе и тероризам назову правим именом, а не да терористичке нападе зову инцидентима.

* ГЛАС: Да ли је досадашњи одговор на тероризам био адекватан с обзиром на то да се напади понављају, а са њима и исти проблеми у безбједносном сектору и да још постоје заједнице у којима не важи уставни поредак и закони ове земље попут Горње Маоче, Ошви и Дубнице?

ЛУКАЧ: Та подручја се налазе у ФБиХ. Таквих мјеста нема у РС, већ имамо појединце који су повезани са вехабијским покретом и другим радикалним исламистима. Ми их пратимо и настојимо да контролишемо њихово кретање. Одавно знамо да у ФБиХ постоје читава насеља која функционишу као енклаве које не признају законе и Устав БиХ и очигледно им је неко дозволио да то чине и толерише такво понашање. Тиме би се морале позабавити полицијске агенције са нивоа БиХ и ФБиХ. Енклаве морају бити стављене под контролу, а закони и Устав ове земље се морају поштовати на сваком њеном педљу. Они који толеришу постојање таквих подручја директно или индиректно потпомажу и одобравају екстремизам и тероризам. Ако такве ствари буду гуране под тепих, биће отворен простор за много гора кривична дјела. И након првих информација из Рајловца се знало да је ријеч о тероризму, али неки званичници данима избјегавају да то назову правим именом. Крајње је вријеме да се пробуде сви политичари, безбједносне агенције и институције правосуђа и да означе оне који припремају терористичке акте. На основу извршених терористичких напада у БиХ већ се може јасно дефинисати ко су потенцијални терористи. Међутим, ни терористички напад у Зворнику ни напад на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници нису доведени до краја. У истрази о терористичком акту у Зворнику није до краја расвијетљено како је регрутован и индоктриниран извршилац Нердин Ибрић мада знамо да је био у контакту са вехабијама из Дубнице и са лицима која су била на сиријском ратишту. Тим људима није суђено као што још није суђено нити су подигнуте оптужнице против лица која су покушала убити Вучића. Нема резултата какав смо очекивали од агенција и институција са нивоа БиХ које су преузеле те случајеве.

* ГЛАС: БиХ су посљедњих година преплавили портали који шире мржњу, величају Исламску државу и терористичке нападе. Како коментаришете чињеницу да ништа није предузето до напада у Паризу када је најављено њихово гашење?

ЛУКАЧ: Такви портали углавном функционишу путем сервера у другим земљама, а најчешће у Америци. Портале који емитују садржај на нашем језику углавном одржавају људи који се не налазе на подручју БиХ. Не можемо угасити сервере који се налазе у Америци или другој земљи. Ту се мора сарађивати са свјетским полицијским агенцијама да бисмо спријечили ширење мржње и радикалних идеја, јер посебно млади људи упадају у замку и бивају врбовани и регрутовани како би постали терористи.

Сарадња са Русијом и САД

* ГЛАС: Да ли сте и које облике сарадње договорили током боравка у Русији и САД?

ЛУКАЧ: Са Главном полицијском управом за Москву смо потписали споразум о сарадњи од које ћемо имати велику корист. Споразум се односи на размјену информација о тероризму, трговини оружјем, дрогом и људима и обуку припадника Специјалне јединице полиције и људи који раде на форензици и сличним пословима. Настојаћемо да искористимо могућности да наше људе пошаљемо на обуку у Русију. У САД смо разговарали са званичницима Стејт департмента и у FBI академији и кроз програм ICITAP-а имаћемо помоћ у опремању и обуци припадника МУП-а РС. Један наш човјек ускоро ће отићи на FBI академију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана