Додик упозорио: Потребна реформа јавне управе на нивоу БиХ

РТРС
Додик упозорио: Потребна реформа јавне управе на нивоу БиХ

Министар иностраних послова БиХ у техничком мандату Игор Црнадак, упутио је данас институцијама власти у Српској, Федерацији и на Бх. нивоу, извјештај канцеларије ОЕБС-а, у којем су, како наводи, изнесени алармантни подаци о притисцима и уцјенама бирача у БиХ. Црнадак је демантовао да је министарству, након октобарских избора, запослио чак 40 службеника, и то чланова ПДП-а.

Постизборно запошљавање одлазеће гарнитуре у заједничким институцијама. Без конкурса и уз чланску карту ПДП-а. Тако је Игор Црнадак, према писању портала "Принцип", омогућио да посљедњи воз за "ухљебљење" ухвати њих 40. Само у његовом кабинету, како наводи овај портал, запослена су три савјетника. Марија Милић, која је на ову позицију прешла из кабинета Младена Иванића као и Милица Шупић и Дејан Зељић. На листи државних службеника у МИП-у у јануару су исписана имена Мирослава Брчкала, бившег посланика ПДП у Парламенту Српске, Саше Милановића, генералног секретара партије и Нине Радић. Црнадак и данас понавља да у МИП-у није било незаконитог запошљавања. Тврди да су у овом министарству, за вријеме његовог мандата запослена 44 службеника и "упосленика". На другој страни, 59 их је престало да ради. 

- Али, није било запошљавања послије избора. Ја не знам сад напамет. Даћу вам податак, ако је било то је био један или два или три. Али, укупно 44, није могло бити 40 за та два мјесеца - рекао је Црнадак.

О страначком, постизборном запошљавању, из Брисела је, након предаје упитника Јоханесу Хану, у контексту реформе јавне управе, упозорио и предсједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик. 

- Реформа јавне управе је нешто што морамо ставити на дневни ред. Сигурно реформа јавне управе није у чињеници да је одлазећа структура Савјета министара запослила нових 450 радника у структури Савјета министара - истакао је Додик.

Савјет министара је демантовао ову информацију, тврдећи да се Савјет у потпуности придржавао строге контроле запошљавања државних службеника. Намеће се питање да ли се Црнадак, за вријеме свог мандата, придржавао само могућности из мораторијума на запошљавање, да појединачном одлуком, коју мора одобрити Савјет министара, запосли страначки блиске службенике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана