Додик: Стабилна безбједносна ситуација у Српској

Срна
Додик: Стабилна безбједносна ситуација у Српској

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је безбједносна ситуација у Српској стабилна захваљујући добром раду Полиције Републике Српске, која на високом професионалном нивоу реагује на све изазове.

Додик је назвао спекулацијама информације које пласирају неки федерални медији и један из Републике Српске, који покушавају да створе атмосферу притиска на саму безбједносну ситуацију.

"То се чини искључиво у функцији избора у којима се жели поручити грађанима да наводно постоје неки изазови у изборној ноћи", рекао је Додик вечерас за РТРС.

Додик је подсјетио да је прије неколико мјесеци, без икакве одлуке и сагласности органа БиХ, у земљу "ушетала" једна војна јединица Британске војске, у Сарајево, са намјером да наводно организује неутралном политичко-безбједносну ситуацију у вези са изборима.

Он је рекао да је други важан безбједносни изазов, о којем се уопште не прича, чињеница да 350 грађана БиХ ратује у Сирији.

Додик је рекао да постоје покушаји да се од културне манифестације обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата у Бањалуци направи велика пресија како неко, наводно, чини некакву "припрему".

"Поставља се логично питање зашто би, да је све тако како они кажу, ми били заинтересовани да проблематизујемо ситуацију у Републици Српској у изборној ноћи", упитао је Додик.

Он је рекао да спекулације говоре о једном "спину" који се покушава одржати овдје и на неким другим мјестима, а види се да су "мајстори спина на другој политичкој структури".

Додик је позвао све људе у Републици Српској да буду сигурни у оно што раде Полиција и институције Републике Српске, којима је веома важно осигурати безбједност и способни су и спремни провести изборе на неутралан, сигуран, фер и поштен начин.

"Инцидент као онај у Требињу не може се искористити да се проблематизује читава Република Српска и безбједносни систем", истакао је предсједник Српске.

Он је рекао да ови изазови показују колико је важно да Српска има Полицију, нарочито због изазова који ће услиједити повратком ратника из Сирије у БиХ.

Додик је подсјетио да је обавјештајна заједница БиХ раније евидентирала 3.500 људи са потенцијалним терористичким способностима, што говори да о изложености том проблему у јеку опште борбе против тероризма.

Коментаришући изјаву градоначелника Требиња Славка Вучуревића да је "град дошао у ситуацију да мора размишљати о формирању нових структура безбједности", Додик је рекао да се у Требињу ништа посебно не дешава, осим локалних инцидената у смислу напада на страначке просторије и кидања плаката.

"Позивање на прављење паралелних безбједносних структура је проблем. Једина надлежност за безбједносни сектор је Република Српска, за коју чак ни БиХ нема надлежност", појаснио је Додик.

Он тврди да је прича о локалним безбједносним структурама у Требињу "ударац у празно", јер би то представљало удар на Устав и законе Републике Српске.

"Потребно је да Република Српска кроз овај период прође стабилно и да покаже свијету да може да проводи изборни процес без тензија", истакао је Додик.

Он је подсјетио да су на предизборном скупу опозиције у присуству локалне власти у Требињу примитивно нападали и вријеђали премијера Републике Српске Жељку Цвијановић.

"Тиме покушавају направити атмосферу линча, притиска и удара, не само на премијера, већ на све жене за које сматрају да нису достојне и нису са њима", истакао је Додик.

Додик је рекао да се сутрадан након избора ништа неће посебно десити, јер ће Република Српска проћи кроз миран период.

Он је позвао грађане Републике Српске да изађу на изборе, искористе своје право и да се опредијеле са политичке програме и опције, а не за "галаму".

"Грађани треба да погледају ко носи те опције и да ли је могуће да буду проводиве. Политичаре треба мјерити по томе шта су оставили иза себе", истакао је Додик.

Он је рекао да је изборни процес у Републици Српској важан како би Српска показала способности да управља изборним процесом.

"Спреман сам да прихватим сваку врсту изборног резултата. Зна се ко оцјењује изборе - то није опозиција ни власт, већ ЦИК БиХ, који ће на крају рећи шта се и како дешавало", истакао је Додик.

Он је рекао да су поједине западне земље заинтересоване за "формирање изборног резултата", што је видљиво претходних дана у веома активном учешћу људи из Амбасаде САД у изборном процесу.

"Овдје се прича о играчима народних игара као проблему, а нико не прича о томе да је америчка Амбасада овдје четири-пет пута веома званично стала на страну једне политичке опције", закључио је Додик.

Радујем се доласку Путина у Београд

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се радује доласку руског предсједника Владимира Путина у Србију за 10 дана, имајући у виду њихов договор да се поново виде и у Београду.
"Вјерујем да ћемо имати прилику да се сретнемо. У сваком случају, то зависи од протокола Србије и обавеза које руски предсједник тамо има", рекао је Додик за РТРС.

Он је истакао да Руска Федерација подржава Дејтонски споразум онако како је написан.

"То значи подршку БиХ и њеном територијалном интегритету, али и ентитетима који имају огромне надлежности", рекао је Додик и додао да посјета Путина Београду представља снажну поруку Србији, српском народу и цијелом свијету, да Србија има одличне односе и жели да шири своју међународну сарадњу.

Додик је истакао да је недавни састанак са руским Путином у Москви био важан како би се наставила пракса у Савјету безбједности УН да руски амбасадор изнесе ставове Републике Српске онда када се тамо појави високи представник за БиХ са својим извјештајем, који је по правилу негативан према Републици Српској.

Он је рекао да Република Српска остаје на европском путу и може да учествује и у разговорима о Уставу БиХ.

"Минимум за који мислимо да можемо остати у оквиру БиХ је конфедерално уређење БиХ или чак унија двије-три републике, државе у оквиру тога", истакао је Додик.

Додик је рекао да је једини спас за оно што странци желе да виде наводно територијални интегритет, јер свака врста централизације БиХ не долази у обзир.

Он је рекао да Српска остаје у разговорима о европским питањима, али да никада није сматрао да је пут ка Европи једина алтернатива.

"Зато је добро организовати разговоре са свима и држати контакте. За нас је легитимна Руска Федерација која има свој потенцијал и свог предсједника", рекао је Додик.

Додик је истакао да уважава ЕУ, Велику Британију и Америку, али да посебно уважава Руску Федерацију.

"У разговорима са руским званичницима никада нисмо имали политичке захтјеве, за разлику од западних који су нас увијек политички условљавали, чак и за малу хуманитарну помоћ", закључио је Додик. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана