Додик: Српска није препрека реализацији аранжмана са ММФ-ом већ ФБиХ

Срна
Додик: Српска није препрека реализацији аранжмана са ММФ-ом већ ФБиХ

Нови Сад - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска није препрека реализацији аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/ већ Федерација БиХ /ФБиХ/.

Додик је подсјетио да је БиХ ушла у арнажман са ММФ-ом, да је Српска дио тог аранжмана и да је испунила све своје обавезе, али да то нису урадили други нивои власти.


Он је напоменуо да су раније, када Република Српска није могла да испуни обавезе, средства ММФ-а редовно ишла према ФБиХ.

"Сада када Српска испуњава обавезе, ФБиХ то не чини, као ни заједнички ниво. То говори о селекцији која је за нас потпуно неприхватљива", рекао је Додик Срни послије разговора са предсједником Владе Аутономне покрајине Војводине Игором Мировићем.

Према његовим ријечима, упркос томе Република Српска одржава стабилност буџета и свих других обавеза, на вријеме извршава обавезе када је ријеч о платама и пензијама, али би средства ММФ била добра за структурално прилагођавање и дала би могућност веће ликвидност јавних рачуна.

"У сваком случају добро би дошла, али не би нас ни значајно угрозила. Нисам оптимиста што се тиче ФБиХ која је у потпуном колапсу", рекао је Додик, те подсјетио да су недавно представници хрватских странака напустили сједницу федералног Парламента.  

Народ ће на изборима рећи ко га најбоље представља

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да СДС сматра да у сарадњи са Бакиром Изетбеговићем може да направи неку промјену, али да ће народ на изборима наредне године рећи ко га најбоље представља. "Ријеч је о људима који су сто година опозиција у Републици Српској, а Изетбеговић их је као политички мањину и нерепрезентативне узорке узео у заједничке институције и зато сада имамо проблеме на нивоу БиХ", рекао је Додик Срни у Новом Саду.

Он је напоменуо да се они нису успјели одупријети Изетбеговићу када је ријеч о ревизији пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом у Хагу.

"Вјерујем да су избори 2018. године за све то најбоља мјера и да ће народ рећи ко то и на какав начин најбоље представља оно што је бит и осјећај народа. Ја сам на страни народа, и онда када ми доносе санкције и када ми Америка утврди санкције", навео је Додик.

Он је навео да је све вријеме уназад присутно настојање Бошњака да у парламенту и Савјету министара придају себи значај који немају, те да се редовно одржавање сједница парламента сведе на то да се ништа не одлучује и не доносе никакви закључци.

Предсједник Српске је рекао да се ништа не може ни донијети док се о томе не договоре два ентитета.

"Мимо девет надлежности у БиХ, искључиво се на дневни парламента БиХ може ставити оно што је уговором договорено између власти Републике Српске и ФБиХ, само на тај начин. Они то избјегавају зато и немају ефикасност па онда јаучу пред западњацима како не функционише БиХ", објаснио је Додик.

Он је оцијенио да би БиХ, када би се свела на Устав, могла да постане ефикасна, а да оваква каква је сада има пуно проблема у функционисању.

"Е сад се ту појаве неки људи који мисле да имају мисионарску улогу да они нешто рјешавају. Кључно питање је задржати статус и улогу Републике Српске у БиХ и то је оно што ми у Српској радимо", истакао је Додик.

Он је подсјетио да је БиХ конципирана као државна заједница, да има заједнички ниво власти, а да је Савјет министара помоћни орган Предсједништва, те да није никаква влада БиХ.

"Заједнички парламент треба да се састаје само када имају питања из девет надлежности које БиХ иначе има", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је БиХ свих година била препрека Српској, која није могла да реализује многе пројекте, иако је то жељела.

"Власт и Влада Републике Српске, као и остале институције за нас су од примарног интереса, јер нам БиХ није донијела добро", рекао је Додик и нагласио да ће увијек рећи да Српска није спремна за улазак у било какве аранжмане са НАТО-ом, ако Србија остане неутрална.

Предсједник Српске је поручио да не би могао да прихвати да НАТО граница буде Дрина, те да се за то никада неће залагати.

"Пошто то њима не одговара, онда им Милорад Додик помало нешто и смета. Нажалост има Срба који распирују таква очекивања и дају неке сагласности, али ја нисам тај. Ја јасно кажем да Република Српска неће дати сагласност ни за шта у БиХ што није примарно у интересу Србије", нагласио је Додик.

Он је додао да је тако било и када је ријеч о Косову и његовом признању, те да је данас ниво односа који БиХ има са Косовом мањи него што има Србија.

"Ми на том плану ништа нећемо мијењати као што нисмо дозовлили да се уведу санкције Русији када су нас прогласили да смо руска интересна зона, али то је све ствар политика које ми водимо", закључио је Додик који се данас у Новом Саду сусрео са предсједником Владе Аутономне покрајине Војводине Игором Мировићем.  

Подршка Вучићу због одбране српског народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик подржао је данас у Новом Саду кандидатуру Александра Вучића за предсједника Србије због, како је навео, Вучићеве изјаве да никада више неће бити злочиначких акција према српском народу какве су биле "Бљесак" и "Олуја".
"Ми у Републици Српској смо те Вучићеве ријечи, на мјесту какво је Градина, добро чули и разумјели. Вучић и кад не буде предсједник Србије, кад му истекне мандат, обавезао је том изјавом све будуће предсједнике Србије да морају бити чврсто залеђе цјелокупном српском народу. Српски народ, крајишки народ, те обавезујуће ријечи веома добро памти јер их је заправо изговорила Србија", рекао је Додик.

Он је на скупу Удружења Крајишника у Новом Саду под називом "Крајишници за јаку Србију", а који је одржан у знак подршке Вучићу као кандидату за предсједника Србије, истакао да је Вучић прошле године директно материјално подржао Републику Српску и то у тешким тренуцима за њу.

"Када сам му рекао да имамо извјесних финансијских проблема, Вучић није оклијевао да Поштанска штедионица узме обвезнице Републике Српске и на тај начин нам пружи несебичну помоћ. Исто је учинио и када је прошле године материјално подржао буџет Републике Српске. То ни српски народ, ни ја, никада нећемо заборавити", додао је Додик.

Предсједник Удружења Крајишника Миле Боснић уручио је Додику након скупа признање "Почасни крајишки барјактар", због његових великих заслуга за Крајишнике широм бивше Југославије.  

Додик и Мировић о одрживости пројекта

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је са предсједником Владе Аутономне покрајине Војводине Игором Мировићем разговарао данас о томе како да се пројекти који се остварују у Војводини, а "гледају" и на Српску, учине одрживим, попут рехабилитације пруге до Бијељине.
"Посебно ме одушевио пројекат рехабилитације пруге до Бијељине за који ме Мировић увјерио да има све услове за скору импелементацију", рекао је Додик послије састанка са Мировићем.

Додик је истакао да могућност за сарадњу постоји и у области гасне привреде, јер Српска жели да развија гасни сектор повезујући се са Србијом и на токове преко Србије, односно да се ту пронађе начин да се заједнички реализује пројекат, који укључује и власничку структуру.

Додик је зразио задовољство жељом Војводине да оживи прокте бољег повезивања Војводине и Српске, те нагласио да је данашњи састанак у Покрајинској влади, прије свега, састанак пријатеља који су усмјерени ка остварењу истих вриједности.

Он је напоменуо да народ Српске никад неће заборавити доброчинства која су Војвођани чинили за њега у најтежим тренуцима недавне историје.

"Војводина је несебично подржавала народ Српске у годинама најтежих искушења. Као човјек никад нећу заборавити дугачке конвоје хране, одјеће, обуће, као и опреме неопходне за оживљавање привреде Републике Српске у послијератним годинама", рекао је Додик на конференцији за новинаре послије састанка.

Додик је навео да су Српска и Војводина апсолутно интегрисане, поготову на индивидуалном нивоу, јер је много људи породично везано, а на званичницима је да та интеграција буде још продубљенија.

"Српска не крије да жели што већи степен интеграције са Србијом, што нам је кроз Споразум о специјалним везама и дозвољено, а на нама је да то у свакодневном животу учинимо што видљивијим", рекао је Додик послије састанка са Мировићем.

Мировић и Додик разговарали су о моделима сарадње Војводине и Републике Српске, с циљем да се у свим областима живота и рада та сарадња унапреди.

С циљем унапређења даље сарадње, на данашњем састанку је договорено да Српску, у што скоријем периоду, посјети делегација из Војводине, коју ће чинити представници привреде, реалног сектора, привредне коморе, туристичке организације, те предузећа и агенција које раде на међурегионалним пројектима.

Истакнуто је и да постоји могућност за сарадњу у областима привреде, здравства, образовања, као и туризма и енергетике.

Мировић је навео да су у припреми пројекти који стратешки треба да повежу Србију и Републику Српску, посебно Војводину и Српску, јер је огромна привредна размјена на тој релацији, те да ће то сигурно бити заједнички задатак у будућности.

Он је оцијенио да је Српска учинила много у реализацији одређених инвестиција у области путне привреде, те да је на данашњем састанку било ријечи о сарадњи универзитета и клиника.

Мировић је нагласио да није задовољан начином на који функционише лијечење грађана Српске у Војводини, те да ће се ту отворити питање односа Фонда за здравство, јер је намјера да се кроз одређене критеријуме грађанима из Српске, који то желе, омогући лијечење у Новом Саду.

"Војводина ће увек на Српску гледати као на своју државу, као на некога кога ће увек и у свему безрезервно подржавати", рекао је Мировић и поручио да
иза Републик Српске "стоји" два милиона Војвођана.

Он је изразио задовољство због прве званичне посјете предсједника Српске Покрајинској влади, те нагласио да покрајинска администрација придаје велики значај посјетама званичника из Српске.

Састанку су присуствовали потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана