Додик: Срамне одлуке о забрани уласка нису имале никаквог смисла

Срна
Додик: Срамне одлуке о забрани уласка нису имале никаквог смисла

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је, поводом укидања забране уласка у БиХ професору Милошу Ковићу и адвокату Горану Петронијевићу, да се Српска залагала за рјешавање тог питања, те да то није било тешко јер је одлука о забрани била мимо права, закона, Устава и међународних конвенција о слободама човјека.

Додик је рекао да му је драго да је структура у БиХ са којом сарађује власт у Српској разумјела да та забрана нема никаквог смисла.

-Одмах након формирања нових власти хтјели смо да преиспитамо све оно што је лоше и накарадно урађено раније, а несумњиво је много тога било у обавјештајном сектору, гдје је (некадашњи директор Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) Осман Мехмедагић) Осмица и његова структура и нажалост Срби који су га пратили у тој структури доносили такве срамне одлуке које нису имале никаквог смисла - рекао је Додик.

Он је додао да су такве одлуке биле мотивисане муслиманским потребама да спријече било који српски ауторитет да се појави на овим просторима, па тако и професора Ковића.

-Драго ми је да је структура са којом сада сарађујемо разумјела да то нема никаквог смисла и да то треба да буде укинуто, што данас видимо - рекао је Додик новинарима у Пискавици код Бањалуке.

Према његовим ријечима, ово не би могло бити без координације.

-Наравно да се Република Српска за ово залагала и тражила као једно од најважнијих питања да се ријеши. То није било ни тешко, јер је било мимо права, закона, Устава и међународних конвенција о слободама човјека - нагласио је Додик.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић потврдио је у петак да су универзитетском професору Милошу Ковићу и адвокату Горану Петронијевићу из Београда укинуте мјере забране уласка у БиХ.

Гранична полиција БиХ у марту прошле године није дозволила професору Ковићу да уђе у БиХ на граничном прелазу Вардиште, уз образложење да "представља опасност по безбједност БиХ". Одлука о забрани уласка донесена је крајем фебруара 2022. године.

Улазак у БиХ на прелазу Каракај 25. марта 2022. године није дозвољен ни адвокату Горану Петронијевићу, јер, како је наведено у рјешењу, "представља пријетњу безбједности, јавном поретку, јавном реду и миру и јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана