Dodik: Sramne odluke o zabrani ulaska nisu imale nikakvog smisla

Srna
Dodik: Sramne odluke o zabrani ulaska nisu imale nikakvog smisla

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, povodom ukidanja zabrane ulaska u BiH profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću, da se Srpska zalagala za rješavanje tog pitanja, te da to nije bilo teško jer je odluka o zabrani bila mimo prava, zakona, Ustava i međunarodnih konvencija o slobodama čovjeka.

Dodik je rekao da mu je drago da je struktura u BiH sa kojom sarađuje vlast u Srpskoj razumjela da ta zabrana nema nikakvog smisla.

-Odmah nakon formiranja novih vlasti htjeli smo da preispitamo sve ono što je loše i nakaradno urađeno ranije, a nesumnjivo je mnogo toga bilo u obavještajnom sektoru, gdje je (nekadašnji direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) Osman Mehmedagić) Osmica i njegova struktura i nažalost Srbi koji su ga pratili u toj strukturi donosili takve sramne odluke koje nisu imale nikakvog smisla - rekao je Dodik.

On je dodao da su takve odluke bile motivisane muslimanskim potrebama da spriječe bilo koji srpski autoritet da se pojavi na ovim prostorima, pa tako i profesora Kovića.

-Drago mi je da je struktura sa kojom sada sarađujemo razumjela da to nema nikakvog smisla i da to treba da bude ukinuto, što danas vidimo - rekao je Dodik novinarima u Piskavici kod Banjaluke.

Prema njegovim riječima, ovo ne bi moglo biti bez koordinacije.

-Naravno da se Republika Srpska za ovo zalagala i tražila kao jedno od najvažnijih pitanja da se riješi. To nije bilo ni teško, jer je bilo mimo prava, zakona, Ustava i međunarodnih konvencija o slobodama čovjeka - naglasio je Dodik.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić potvrdio je u petak da su univerzitetskom profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću iz Beograda ukinute mjere zabrane ulaska u BiH.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da "predstavlja opasnost po bezbjednost BiH". Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Ulazak u BiH na prelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni advokatu Goranu Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rješenju, "predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH".
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana