Дoдик: Сарајево жели да БиХ претвори у већински муслиманску

Срна
Дoдик: Сарајево жели да БиХ претвори у већински муслиманску

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да сарајевска структура, досељавањем Сиријаца, Авганистанаца и других муслимана, настоји да у БиХ ојача структуру и да за четири, пет или 10 година пише - да је БиХ већински бошњачка и муслиманска земља.

“То Сарајево ради. Неко је дао сигнал мигрантима да крену. Што нису раније ишли, прије пет година, прошле године? Зар неко мисли да се ово одједном десило. Прије 10, 15 година су стране дипломате говориле да ће се овдје ствари рјешавати јер ће неки народ доћи са стране и ојачати овдје структуре... Нека говоре шта хоће, увјерен сам да је то истина”, рекао је Додик за РТРС.

Он указао да је стационирање миграната у Федерацији БиХ дугорочно опасно за Републику Српску јер они након три године након затраженог азила могу добити држављанство.

“То може изазвати низ проблема. Само наивни вјерују да је ово питање хуманитарног карактера. Ја сам веома забринут због тог проблема миграната. Наложено је свим институцијама Српске да се овдје ни случајно не може десити стационирање већег број миграната. Ми морамо да штитимо Српску и њене институције, иако покушавају да нас на разне начине ослабе”, навео је Додик.

Он је рекао да ће Полиција Српске без оклијевања онемогућити да мигранти дођу на локације Бањалуке и Калиновика.

“Нека то сви знају. Тражим за то подршку ове јавности која мора да разумије о чему се ради. Морамо бити јединствени и од питања миграната нема данас за нас важнијег питања и како ћемо то ријешити. Није проблем да хуманитарно помогнемо, али они не могу даље да уђу у Хрватску, не могу у Црну Гору и у Србију. Остају овдје. Имаћемо за три године озбиљан проблем, јер би могли да буду дио гласачког тијела за пар година”, рекао је Додик.

Он је рекао да Српска нема способности, жеље ни могућности да на свом простору, без питања, стационира иједан сабирни или било какав центар за мигранте, а поготово не на основу неке имагинарне одлуке Савјета министара БиХ.

“То не долази у обзир. То неће направити, јер је то наша суверена надлежност, а не њихова. Не могу они нама да задају ту врсту одговорности. Ми то одбацујемо. Требало је затворити границу”, рекао је Додик.

Он је рекао да му је жао миграната, али је додао да Српска није продуковала мигрантску кризу која је у Европи постала озбиљан социјални, економски политички и сваки други проблем.

“Само код нас ове горе делије у Савјету министара мисле да су недодориљиви и да сви ми радимо оно што су њихови снови. Мигранти не могу бити стационирани у Српској”, рекао је Додик.

Он је одбацио то што неки намјеравају да Српској и њеним лидерима припишу да су нехумани.

“Веома смо хумани и покушавамо овдје да одржимо наш начин живота и не желимо да он буде угрожен. Не желимо да се овдје стационира 50.000 до 100.000 миграната. Наши подаци говоре да ће у наредних мјесец, мјесец и по на простору граница БиХ доћи најмање 180.000 миграната, што значи да ће бити огроман притисак на Српску”, рекао је Додик.

Он је рекао да је недопустиво уплитање америчког амбасадора у БиХ Морин Кормак у рјешавање проблема миграната у БиХ.

“Сада ови из Савеза за промјене кажу ентитети немају ништа са мигрантском кризом и да морамо да слушамо њих. Кога? Њих? Све што су урадили било је погрешно. Народ их је изабрао да представљају Српску на нивоу БиХ, а сада се враћају као заступници Сарајева који нама намећу модалитете понашања то је недопустиво”, рекао је Додик.

Он је рекао да БиХ и заједничке инситуције нису ништа чиниле на рјешавању проблема миграната, те да су “окретале су главу у страну”.

“И то што чине, чине трапаво и неодговорно”, рекао је Додик, понављајући да је за њега и екипу важна Српска, која је осјетила проблем са мигрантима и на недавној сједници Владе рекла како то треба да се ријеши.

Он је додао да институције БиХ намећу одлуке, што није суштина политичког система у БиХ, који се заснива од два ентитета и три народа.

“Савјет министара није влада, он је помоћни орган Предсједништва БиХ и мораћемо да се вратимо на изворни Дејтон и да то послажемо како јесте или, наравно, не може никако”, рекао је Додик.

Он је навео да се због система одлучивања и дошло до проблема са мигрантима.

“Суштински проблем је што је граница одузета ентитетима који немају могућност да њоме управљају. А онда заједнички ниво каже - ми смо надлежни. Ако јесте што нам сервирате проблеме око миграната и зашто не зауставите њихов улазак у БиХ. Тих одговора нема”, рекао је Додик.  

Додик у петак са Путином у Санкт Петербургу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће у петак, 25. маја, на Економском форуму у Санкт Петергбургу разговарати са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином кога ће, између осталог, упознати о чињеници да Американци имају укупно 18 милиона долара на располагању да би се умијешали у изборни процес у БиХ.
“У оквиру америчких структура предвиђено је 12 милиона долара за плаћање медија који њима одговарају у БиХ и да Амбасада САД има на располагању шест милиона долара за програм спречавања руског утицаја на Балкану. Вјероватно ће све бити употријебљено против Српске”, рекао је Додик.

Он је нагласио да је то познато и да је то наведено и у извјештају Републике Српске Савјету безбједности УН, али да нико није демантовао.

“Када је америчка Амбасада одговарала о тој теми почели су да говоре да су овдје дозначили стотине милиона разне помоћи, да би сакрили ту чињеницу”, навео је Додик за РТРС.

Говорећи о измјенама Изборног закона које су предвиђале увођење камера,
Додик је навео да је америчка Амбасада понудила софтвер за сабирање изборних резултата - “да би они рекли ко побјеђује овдје”.

“Сва срећа да то није усвојено и неће ни бити усвојено”, нагласио је Додик.

Он је додао да су то рецидиви старе америчке администрације и да и даље вјерује да то нема везе са предсједником САД Доналдом Трампом и да је немијешање и даље његова политика.

Додик је навео да ће разговор са Путином бити на партнерском нивоу, о даљој економској сарадњи, као и о опредјељењу Српске да буде војно неутрална и да у томе прати Србију.

Додик је рекао је да Српска не жели војну границу на Дрини, уколико се неко у БиХ опредијели за тај пут.

“Путин никада није покушао да нама било шта наметне за разлику од многих”, нагласио је Додик.

Циљ Ердоганове посјете - обиљежавање простора који ће прихватити мигранте

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да намјера скупа који је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган одржао у Сарајеву није његова предизборна кампања, него да је ријеч о обиљежавању простора који би могао да прихвати миграционе групе које ће се овдје интегрисати.
“Подвала је прича о некој његовој предизборној кампањи. Мислим да је ријеч управо о обиљежавању неког простора, који наравно треба да ојача чињеницом да побиједи жељена опција код Бошњака да би могла сутра да прихвати миграционе групе које ће се овдје интегрисати”, рекао је Додик.

Он је за РТРС рекао да на скупу у Сарајеву није видио заставе Ердоганове странке, али је видио заставе БиХ и Турске, као и бијеле заставе са љиљанима, под којима су убијали Србе у Сарајеву.

“То је партнерство које траје. Турска је помагала Алију Изетбеговића током рата и она данас стоји иза свих политика које овдје проводи Бакир Изетбеговић и СДА и бошњачки народ, о чему говори и Ердоганова изјава жми одавде отићи нећемож”, рекао је Додик.

Он је упитао коме то Ердоган шаље поруку да остају овдје.

“Ово је искључиво државни пројекат Турске и СДА, односно Муслимана у БиХ. Они говоре да је то њихова држава. Е није! Није чак ни држава него је територија. И то ћу увијек говорити”, поручио је предсједник Српске.

Он је истакао да је то све политика неоосманизма који је несумњиво присутан на овим просторима, подсјетивши и на поруке Бакира Изетбеговића који каже да је “Ердогана сами Бог послао, да се само једном у вијеку рађају такви лидери, да је Алија оставио БиХ у аманет њему...”.

“То је добра порука за многе Сиријце који се сад налазе негдје у Турској и само чекају једног дана да чартерима почну долазити овдје”, рекао је Додик.

Он је указао и да рана упозоравања, попут његовог, увијек буду дочекана са веома оштрим и жестоким осудама.

“Видјећете сутра шта ће сарајевска штампа писати о овом шта сам рекао. То је за њих недопустиво, јер погађа у суштину. То је једна спрега која говори о томе да је ово обиљежен простор у који они треба да се доселе и ту остану”, рекао је Додик.

Он је закључио да је то озбиљан, дугорочан и систематски напад на хришћанство.

“Ја ово не говорим случајно, веома сам забринут и веома добро знам шта говорим јер наши су људи постали инертни и уопште више не виде опасности него све посматрају са становишта појавног облика. Ако не виде - не вјерују. Мора се почети вјеровати у процјене. Озбиљне политике морају да праве процјене, да предуприједе лоше посљедице које могу настати касније”, сматра Додик.

Он је указао и да је још опасније питање откуд министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић на састанку са Ердоганом, као и једна службеница из кабинета члана Предсједништва БиХ Младена Иванића.

“Откуд они на том састанку. Да ли је Предсједништво донијело одлуку да одржи састанак на том нивоу. Тражим званично обавјештење о томе да ли је донесена одлука или не. Ако јесте, ја ћу рећи уреду што су били тамо, али ако није - откуд онда они тамо, кога представљају?”, упитао је Додик.

Предстојећи избори важни за будућих 30 година

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће предстојећи општи избори у БиХ бити важни, не само за овај четворогодишњи мандат, већ за будућих 20,30 година јер ће управо у овом мандату бити дефинисани и односи, и позиционирање и снага Републике Српске.
“Због тога је веома важно да у овом мандату на власт дођу људи патриотски оријенатисани према Републици Српској, људи који неће због фотеље у Сарајеву покушати да намеђу органе БиХ Српској, већ подредити органе БиХ ставовима Српске”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, сада постоје највеће кочнице за развој. “То је, нажалост, долазило од наших људи”, рекао је Додик вечерас за РТРС.

Он је нагласио да ће се за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске кандидовати да би ојачао позицију Српске.

“У Пресједништву БиХ неће моћи да се деси ништа што није у интересу Републике Српске. То је мој циљ, немам ништа друго на памети. Ја вјерујем да одговорам Србима и зато ће они гласати за мене”, рекао је Додик.

Он је нагласио да српски народ на овом простору не може да живи без државе и мора да има своју државу - јаку државу која се зове Република Српска.

Додик је рекао да СНСД савршено добро зна шта ради и због тога није журио, као опозиција, да саопшти име кандидата за предсједника Републике Српске.

“Нама је био важнији ребаланс буџета од приче о кандидатима. Имао сам одбојност према тој некој еуфорији коју је направила опозиција. Имамо неке приједлоге. Ове седмице ћемо донијети одлуку о уласку у унтарстраначке процесе и да то завршимо на великој конвенцији, која ће показати снагу СНСД-а, као највеће и најдржавотворније партије”, поручио је Додик

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана