Додик: Са Шмитом без мандата Република Српска неће сарађивати

ГС
Додик: Са Шмитом без мандата Република Српска неће сарађивати

БАЊАЛУКА - Са Кристијаном Шмитом, високим представником без мандата, Република Српске и њене институције неће сарађивати, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а, на конференцији за новинаре у Бањалуци.

- Шмит се хвали неким својим искуством, али нема га за БиХ. Он нема ингеренције, а поготово нема их за промјене граница на Балкану. У погледу тог искуства не можемо дозволити да нам дође нелегалан странац, и неће се овдје примјењивати његове одлуке. Зато је важно српско јединство унутар свих политичких партија које смо постигли на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске - истакао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци о теми "Неименовани високи представник и лажно представљање".

Додао је да ће снажним јединством политичких лидера у Српској направити фронт отпора.

- Само на тај начин можемо заштитити Српску од затирања –истакао је Додик, преноси РТРС.

Он је напоменуо да су неке западне земље кренуле у рушење Дејтонског споразума.

- И САД и ЕУ и НАТО су у борби против Републике Српске и њене разградње. Још су себи придодали Канаду, Јапан, и неке исламске земље. Међународна заједница жели да разгради позицију Републике Српске као стране у преговорима, и због тога нећу ићи на разговоре са Шмитом - поручио је Додик.

Додик напомиње  да Кристијан Шмит није биран у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума и самим тим не може да буде високи представник.

-Република Српска рекла је своје везано за договор лидера политичких странака, једнако као и закључцима Народне скупштине - рекао је Додик.

Он је истакао да је једино релевантно мјесто које уводи високог представника у БиХ Анекс 10, за који је истакао да је прекршен од великих земаља које покушавају да ускрате Републици Српској да је страна, јер је тако и предвиђено Анексом 10.

- Ми смо страна потписница свих анекса Дејтонског споразума. Споразум је потписала Србија у име Републике Српске, тако да смо дио и међународног права, односно међународни фактор - рекао је Додик.

Он је навео да високог представника нигдје нема ни у једном релевантном документу Дејтонског споразума, јер је Анексом 10 написано како се он именује и која су му овлашћења.

-Предвиђено је да стране које су потписале Анекс 10, Република Српска, Србија, Хрватска, Федерација БиХ и до тада нека Алијина БиХ, односно заједнички ниво БиХ, треба да се сагласе о имену новог високог представника и да се то потврди релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН. И једно и друго је изостало - „, нагласио је Додик.

Он је рекао на том плану да су земље попут Велике Британије, САД и друге Додик је рекао да овлашћења високог представника никада нису имала правни основ, те додао да Савјет за имплементацију мира (ПИК) не постоји нигдје у Дејтону.

Он је рекао да овакви потези растјерују инвеститоре и настоје да пошаљу поруку да овдје тобоже нема живота, те да је у том смјеру несхватљиво и неприхватљиво понашање Њемачке.

Истакао је  да је невјероватно да се ова криза, након Инцковог наметања, догађа у времену када је Српска стабилнија у сваком погледу упркос пандемији и нереду у ФБиХ.

Он је поручио Шмиту да је са стране Српске неприхваћен и недобродошао, те да са њим неће бити разговарано.

-Нећу бити на састанку са њим који је предвиђен у Предсједништву-  рекао је Додик.

Додик је поновио да су такозвана бонска овлашћења високог представника мимо Дејтона и међународног права, те да никада више неће проћи када је ријеч о Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана