Dodik: Sa Šmitom bez mandata Republika Srpska neće sarađivati

GS
Dodik: Sa Šmitom bez mandata Republika Srpska neće sarađivati

BANjALUKA - Sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom bez mandata, Republika Srpske i njene institucije neće sarađivati, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, na konferenciji za novinare u Banjaluci.

- Šmit se hvali nekim svojim iskustvom, ali nema ga za BiH. On nema ingerencije, a pogotovo nema ih za promjene granica na Balkanu. U pogledu tog iskustva ne možemo dozvoliti da nam dođe nelegalan stranac, i neće se ovdje primjenjivati njegove odluke. Zato je važno srpsko jedinstvo unutar svih političkih partija koje smo postigli na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske - istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci o temi "Neimenovani visoki predstavnik i lažno predstavljanje".

Dodao je da će snažnim jedinstvom političkih lidera u Srpskoj napraviti front otpora.

- Samo na taj način možemo zaštititi Srpsku od zatiranja –istakao je Dodik, prenosi RTRS.

On je napomenuo da su neke zapadne zemlje krenule u rušenje Dejtonskog sporazuma.

- I SAD i EU i NATO su u borbi protiv Republike Srpske i njene razgradnje. Još su sebi pridodali Kanadu, Japan, i neke islamske zemlje. Međunarodna zajednica želi da razgradi poziciju Republike Srpske kao strane u pregovorima, i zbog toga neću ići na razgovore sa Šmitom - poručio je Dodik.

Dodik napominje  da Kristijan Šmit nije biran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i samim tim ne može da bude visoki predstavnik.

-Republika Srpska rekla je svoje vezano za dogovor lidera političkih stranaka, jednako kao i zaključcima Narodne skupštine - rekao je Dodik.

On je istakao da je jedino relevantno mjesto koje uvodi visokog predstavnika u BiH Aneks 10, za koji je istakao da je prekršen od velikih zemalja koje pokušavaju da uskrate Republici Srpskoj da je strana, jer je tako i predviđeno Aneksom 10.

- Mi smo strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma. Sporazum je potpisala Srbija u ime Republike Srpske, tako da smo dio i međunarodnog prava, odnosno međunarodni faktor - rekao je Dodik.

On je naveo da visokog predstavnika nigdje nema ni u jednom relevantnom dokumentu Dejtonskog sporazuma, jer je Aneksom 10 napisano kako se on imenuje i koja su mu ovlašćenja.

-Predviđeno je da strane koje su potpisale Aneks 10, Republika Srpska, Srbija, Hrvatska, Federacija BiH i do tada neka Alijina BiH, odnosno zajednički nivo BiH, treba da se saglase o imenu novog visokog predstavnika i da se to potvrdi relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN. I jedno i drugo je izostalo - „, naglasio je Dodik.

On je rekao na tom planu da su zemlje poput Velike Britanije, SAD i druge Dodik je rekao da ovlašćenja visokog predstavnika nikada nisu imala pravni osnov, te dodao da Savjet za implementaciju mira (PIK) ne postoji nigdje u Dejtonu.

On je rekao da ovakvi potezi rastjeruju investitore i nastoje da pošalju poruku da ovdje tobože nema života, te da je u tom smjeru neshvatljivo i neprihvatljivo ponašanje Njemačke.

Istakao je  da je nevjerovatno da se ova kriza, nakon Inckovog nametanja, događa u vremenu kada je Srpska stabilnija u svakom pogledu uprkos pandemiji i neredu u FBiH.

On je poručio Šmitu da je sa strane Srpske neprihvaćen i nedobrodošao, te da sa njim neće biti razgovarano.

-Neću biti na sastanku sa njim koji je predviđen u Predsjedništvu-  rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da su takozvana bonska ovlašćenja visokog predstavnika mimo Dejtona i međunarodnog prava, te da nikada više neće proći kada je riječ o Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana