Додик: Српска ће бранити своју уставну позицију

ГС
Додик: Српска ће бранити своју уставну позицију

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Република Српска бранити своју уставну позицију и да ће снажно одговорити на одлуку Уставног суда БиХ да стави ван снаге Закон о непокретној имовини Српске.

Додик је истакао да би се Уставни суд БиХ другачије понашао да постоји јединство у Српској.

"Очекујемо снажну скупштинску већину и Владу, као и јаку структуру Српске у Сарајеву. Тако ћемо дати снажан одговор", рекао је Додик за РТРС.

Додик је навео да може бити и одбачен Уставни суд БиХ као институцију без обзира што они пријете да је кривично дјело ако се не проводе одлуке тог суда.

"То су измислили да би ово радили. Када Уставни суд не ради у складу са Уставом БиХ ко је онда одговоран?", упитао је Додик.

Ако буде снажна скупштинска структура и снажна Влада, каже Додик, даћемо одговоре.

"Остати и трпјети ово значи да ће нам једног дана одузети електране, путеве и шуме, да ће све прогласити за надлежност БиХ, што није. Они су измислили неки континуитет БиХ. БиХ има контиунутет на међународном плану, али не и на унутрашњем плану. БиХ припада само оно што изричито пише у Уставу, а све остало припада ентитетима", рекао је Додик.

Додик је подсјетио да у Уставном суду сједе два странца, један из Швајцарске и један Албанац, додајући да се не може очекивати да ће они доносити благонаклоне одлуке.

"Мораћемо се томе супротставити, шта год рекла Европа", рекао је Додик.

Он је истакао да ће Република Српска бранити свој статус и уставну позицију.

"Ако не можемо да обезбиједимо свој уставни статус у БиХ, шта ћемо онда у БиХ. Можда ћемо морати донијети још једну неочекивану одлуку", истакао је Додик.

Додик: Русија спремна да инвестира и изгради гасовод и двије електране

 Састанак са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином је био веома успјешан, конструктиван, коректан и конкретан и најважније је да ми наставимо нашу сарадњу која се огледа у томе да је Русија спремна да инвестира и изгради гасовод и двије електране, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Они су донијели све њихове одлуке на највишем нивоу. Оно што је овдје кочница је пролазак испод Дрине који се потпуно неразумно спрјеччава од стране муслиманског Сарајева и муслимана. Вјерујем да ћемо наћи начина да то питање ријешимо - истакао је Додик.

Поручује да ће Српска морати да почне да води рачуна да и да се истим њиховим аршинима мјери и однос Српске према Федерацији и ако не може другачије,  да се на тај начин покуша доћи до рјешења.

- Важно је да то почнемо чинити што је прије могуће - рекао је Додик.

Нагласио је да је овај састанак са Путином један од најкориснијих које су имали.

- Разговарали смо о нашој сарадњи, упознао сам предсједника Русије и о финансијским и економским стањем у Републици Српској - рекао је Додик и нагласио да је једна од тема била и енергетска ситуација.

Данас је најважнија енергија, каже Додик и додаје: "Ми у Српској имамо среће да имамо довољно електричне енергије, али нам је потребна гаранција да добијемо за гас у оној количини коју ми користимо и за нафту. Тиме би могли да ријешимо нашу неизвијесност.

- Добио сам одређене гаранције за то да ћемо наћи начина да Република Српска добије довољно потребне количине, и да ће то бити што се тиче гаса, у оквиру досадашње цијене. То значи да је то негдје 460-480 зависно од транспортних услуга, за разлику од Европе плаћа од 2.000 до 3.000 а вјероватно ће на зиму бити далеко више - сматра Додик.

Нагласио је да је разговор одисао пуним пријатељством и разумијевањем.

- Путин је заинтересован за стање, не у смислу како то приказују у Сарајеву и Западу, он жели да разумије у каквом стању се налазе пријатељи. На крају рекао важну ствар, да смо ми пријатељи, да он нас препознаје као такве, и да он никада пријатеље неће оставити, шта год сад о томе разумјели ови на Западу, или у Сарајеву који ове бенефите наших добрих дноса прије свега са Руском Федерацијом и Путином користе кроз готово идентични цијену гаса коју ће имати ову гријну сезону и само Сарајево.

Додик: Важно да се у Српској почне учити руски језик 

Додик је истакао  данас да у Русији студира 45 студената из Републике Српске.

- Интерес је велики и биће још већи очигледно. Русија нуди услове као за домаће студенте. Важно је и да овдје почне да се учи руски језик. Енглески и руски језик ће бити доминантни језици - поручио је Додик.

На састанку са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином Додик је истакао да је било ријечи и о руско-српском храму у Бањалуци и њиховој заинтересованости око помоћи у уређењу и опремању Храма, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана