Додик: Привести правди одговорне за пљачку Саборног храма у Мостару

Срна
Додик: Привести правди одговорне за пљачку Саборног храма у Мостару

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик затражио је данас од власти у ФБиХ да приведу правди одговорне за пљачку и девастацију Саборног храма Свете Тројице у Мостару.

Додик је нагласио да ће овом храму бити упућена новчана помоћ, те ангажована приватна агенција која ће га чувати 24 часа дневно и седам дана у седмици.

-Уколико то не можемо да ријешимо у оквиру ФБиХ, онда ће бити ангажована нека агенција из Српске. То је једини начин да се заштити ова црква, која је већ 10. пут опљачкана (у овој години). Ово је био вандалски чин којим је још једном поручено да Срби нису добродошли у ФБиХ - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је нагласио да ће “веома брзо бити враћено оно што је ту било” и да то не може бити спријечено, те је истакао овај храм на овом мјесту постоји стотинама година.

-Храм је обновљен у значајном обиму огромним донацијама влада Српске и Србије и вјерујућег народа. Штета ће бити санирана, а од федералних власти тражимо да се приведу правди они који су починили овај вандалски чин. Ако то не буде учињено, онда ће значити стимулацију да се то уради и идући пут - навео је Додик и истакао да ће на мостарских храм бити инсталисана и електронска заштита.

Он је нагласио да ће српски народ наставити да живи на подручју Мостара иако им није лако.

-Разним интервенцијама смо покушали да одржимо тај живот. У овом граду постоје Канцеларија Влада Српске и Конзулат Србије који покушавају да направе одрживе везе - навео је Додик.

Саборни храм Свете Тројице у Мостару у ноћи између уторка и сриједе, 6. на 7. децембар, опљачкан је, девастиран и покидани су сви каблови од електричне енергије.

Ово је 10. пут ове године да је опљачкан овај храм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана