Dodik: Privesti pravdi odgovorne za pljačku Sabornog hrama u Mostaru

Srna
Dodik: Privesti pravdi odgovorne za pljačku Sabornog hrama u Mostaru

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je danas od vlasti u FBiH da privedu pravdi odgovorne za pljačku i devastaciju Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru.

Dodik je naglasio da će ovom hramu biti upućena novčana pomoć, te angažovana privatna agencija koja će ga čuvati 24 časa dnevno i sedam dana u sedmici.

-Ukoliko to ne možemo da riješimo u okviru FBiH, onda će biti angažovana neka agencija iz Srpske. To je jedini način da se zaštiti ova crkva, koja je već 10. put opljačkana (u ovoj godini). Ovo je bio vandalski čin kojim je još jednom poručeno da Srbi nisu dobrodošli u FBiH - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da će “veoma brzo biti vraćeno ono što je tu bilo” i da to ne može biti spriječeno, te je istakao ovaj hram na ovom mjestu postoji stotinama godina.

-Hram je obnovljen u značajnom obimu ogromnim donacijama vlada Srpske i Srbije i vjerujućeg naroda. Šteta će biti sanirana, a od federalnih vlasti tražimo da se privedu pravdi oni koji su počinili ovaj vandalski čin. Ako to ne bude učinjeno, onda će značiti stimulaciju da se to uradi i idući put - naveo je Dodik i istakao da će na mostarskih hram biti instalisana i elektronska zaštita.

On je naglasio da će srpski narod nastaviti da živi na području Mostara iako im nije lako.

-Raznim intervencijama smo pokušali da održimo taj život. U ovom gradu postoje Kancelarija Vlada Srpske i Konzulat Srbije koji pokušavaju da naprave održive veze - naveo je Dodik.

Saborni hram Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srijede, 6. na 7. decembar, opljačkan je, devastiran i pokidani su svi kablovi od električne energije.

Ovo je 10. put ove godine da je opljačkan ovaj hram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana