Додик: Не смије се дозволити било какво разматрање иницијативе СДА

Глас Српске
Додик: Не смије се дозволити било какво разматрање иницијативе СДА

Београд - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да најављена иницијатива СДА пред Уставним судом БиХ о преиспитивању назива Република Српска није у складу са Уставом БиХ и да се не смије дозволити ни да буде упућена.

Он је нагласио да Српска има негативно искуство са Уставним судом БиХ и упозорио да су двојица од девет судија бивши потпредсједници СДА.

"Одлучује се већином. Већина је пет. Бошњаци и странци у том суду увијек су доносили неправичне и неправне одлуке. Зато не смијемо дозволити да дође до било каквог упућивања или разматрања те иницијативе", рекао је Додик новинарима у Београду након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је нагласио да Република Српска нема повјерења у тај суд.

"Немамо повјерења у ту инстанцу у којој сједи Македонка којој је Илинден државни празник, а онда она дође у БиХ и дигне руку да 9. јануар није празник Републике Српске. Како ви можете вјеровати таквој институцији и таквом поступању?", упитао је Додик.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу што је раније говорио поводом иницијативе СДА, те поново да је то немогуће и да није у складу са Уставом БиХ.

Додик је упитао да ли има егзактнијег примјера рушења уставног поретка од иницијативе којом се тражи укидање назива Република Српска, која је по Уставу БиХ саставни дио БиХ.

Он је оцијенио да би, у случају да је Српска учинила или рекла нешто слично као СДА, вјероватно услиједила серија међународних састанака "да се осуди Српска и њено антидејтонско понашање".

"Члан један став три Устава БиХ каже: жБиХ је састављена од Федерације БиХ и Републике Српскеж и то пише пуним називом у члану један тог Устава БиХ. Зар једном правнику да објашњавате шта је то?", упитао је Додик.

Улазак БиХ у НАТО значио би даљу разградњу Републике Српске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Београду да је један од примарних разлога због чега Република Српска сматра да није добро да БиХ уђе у НАТО тај што би то значило даљу разградњу Српске.

Додик је након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем рекао да Република Српска константно живи под разним притисцима, те да је тако и када је ријеч о НАТО-у.

"Тако да је присутан притисак и у вези с тим шта ми треба да радимо. Ми врло успјешно реагујемо на то", рекао је Додик на конференцији за новинаре, одговарајући на питање да ли ће Српска одолити притисцима да БиХ постане чланица НАТО-а.

Он је указао да је НАТО протеклих година упорно радио на томе да ојача функцију високог представника у БиХ који је разграђивао дејтонску Српску, као и да је НАТО авијација током ратних дешавања бомбардовала српске положаје.

"Немамо повјерења. То је основни разлог што смо против НАТО-а", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске усвојила резолуцију да ће Српска остати неутрална и додао да не види никакве бенефите ако би БиХ прихватила Акциони план за чланство у НАТО-у.

"НАТО се није потрудио да дође у БиХ и каже - ево ми смо дошли да градимо фабрике које ће производити пертле за чизме и да то извозимо за њихов програм обучавања и припреме. НАТО нам покушава нанијети само још веће трошкове. У овом тренутку да бисмо кренули тамо морамо издвојити за војску 100 одсто више средстава. Ми те паре немамо и то је кључни разлог", рекао је Додик. 

Немогуће да се рјешење за Косово не рефлектује на БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је немогуће да се рјешење за Косово не рефлектује на ситуацију у БиХ, те истакао да људима у БиХ треба да буде јасно да је Србија најважнији и незаобилазан фактор стабилности и безбједности, али и развоја у цијелом региону.

"Добро је да то што прије схвате сви. Србија има добре намјере", рекао је Додик у Београду након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, те позвао све људе у Србији да ојачају преговарачку позицију српског тима, који предводи Вучић.

Он је подсјетио да је Вучић рекао да је Србија спремна да подржи све најважније пројекте који се понуде из ФБиХ, али да је проблем што таквих пројеката нема и што се на неки начин систематски избјегава та врста сарадња.

"Али, то није кривица Србије, него оних који мисле да је то нешто што је за њих недолично", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је у име Предсједништва БиХ позвао Вучића да посјети БиХ, у термину о којем се договоре, и да се наставе разговори о могућим пројектима, као што је ауто-пут.

"Србија иде испред онога што је интерес и што показује интерес БиХ", рекао је Додик.

Он је навео да састанци у Бриселу Предсједништва БиХ са европским званичницима нису могли да прођу без питања о регионалној ситуацији, те напоменуо да његове колеге из Предсједништва имају различите ставове о томе од њега, поготово што се тиче Косова.

"Мој приступ је да пратимо Србију у свему томе. Мислим да је веома важно да се окупе сви важни фактори, интелектуални, друштвени, социјални и да ојачају преговарачку позицију Србије и Вучића по том питању", истакао је Додик.

Он је додао да може да примијети да су огромни и унутрашњи и спољни притисци да се дестабилизује преговарачка позиција саме Србије по том питању.

"Ја сам то гледао у Републици Српској увијек када су долазили неки важни преговори, увијек се ударало на руководство Српске", рекао је Додик.

Додик је позвао све људе у Србији да се одмакну од дневно-политичких питања и да се посвете једном стратешки важном питању за српски народ и државу, а то је Косово, као и да ојачају преговарачку позицију тима Србије који предводи Вучић, да би се обезбиједио што бољи могући резултат.

"Моје није да држим лекције било коме, али вјерујем у енергију коју видим код преговарача из Србије и бригу коју показују у детаљима по том питању. Моје је само да кажем да не смијемо остати наивни по овим питањима", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска остајала сама у многим ситуацијама, те да је разумјела да Србија у ранијем времену и није могла могла да буде са Српском када је рађено на разградњи Српске.

Додик је навео да је данас позиција Србије према БиХ и Републици Српској веома јасна, односно да значи поштовање Дејтонског споразума, интегритета и БиХ и поштовања Српске, што је довољан и добар оквир да Српска може да успјешно дјелује.

Он је рекао да многи заборављају да Србија увијек каже да ће прихватити оно што се договоре три народа у БиХ, без интервенционизма.

Додик је рекао да се у Српској са зебњом прихвата прича о интеграцији Албаније и наводног Косова, те да се зебња односи на то да се не смањи снага саме Србије.

"Али, исто тако има и оних који кажу - зашто ми то не урадимо?", додао је Додик.

Он је навео да су сви разговори чланова Предсједништва БиХ у Бриселу ишли на то да се избјегне утицај рјешења за Косово, да се не рефлектује на ситуацију у БиХ, те оцијенио да је то немогуће.

"То јавност перципира на јасан начин, а то је - ако неко има та права, онда зашто не бисмо имали и ми. То је мој став", рекао је Додик.

Он је навео да хоће да обавијести јавност у Србији да Република Српска сматра да у БиХ нема неке видљиве користи.

"Ми смо ту да живимо неке идеализме који су нам са стране наметнути. Најбољи могући оквир за развој мултуетничких стабилних и перспективно добрих односа је била Југославија, али она је отишла, срушена је. Данас ми са новим омразама и подјелама, које су се стекле у БиХ и које су видљивије него раније, покушавамо да изградимо земљу у којој нема кохезионих елемената", рекао је Додик.

Он је додао да се о томе мора почети говорити и да је то покушао да објасни у ЕУ, односно да БиХ има за циљ ЕУ, али да се из Уније не може посматрати БиХ само на бази реализације и подршке индивидуалним правима, а да колективна права остану у историји.

"Можда је то њихова идеологија, али реална стварност у БиХ је нешто друго. Ако нема сарадње три конститутивна народа, веома је тешко доћи до било какве институционалне активности на нивоу БиХ", нагласио је Додик.

Он је додао да је захвалан Вучићу што показује континуирану пажњу за ова питања и што усмјерава активност Србије према развојним пројектима.

"Вјерујем да ће се Вучић изборити са свим проблемима и притисцима који долазе, а које, када човјек покаже успјех иза себе, мултипликују они који то покушавају да омаловаже да нешто не дозволе и ја то видим и на свом примјеру", рекао је Додик.

Он је навео да га радује развој економске и буџетске ситуације у Србији, те поручио да треба покушати видјети нешто добро, јер су чињенице екзактне и говоре о бољем развоју, а тако је и у Републици Српској.

"Има и у Београду дио јавности који Републику Српску види као жцрну тачкуж. Али, то је наше животно мјесто, ми живимо ту, то је оно што ми хоћемо. Може неко да то не воли, али то је ваш проблем", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, оно што је чувало Српску - у условима када је сав свијет, проводећи концепт либерализације, смањивао снагу држава и народа - је то што је Српска одлучила да се бори за снагу народа и да гради државу.

"Ми смо то све преживјели. Наравно да нећемо пропустити вријеме које долази. Ја се не обрачунавам ни са каквим идеологијама, мишљењима и разумијем да свако има право, али оно што смо ми до сада урадили показало се успјешним. И оно што Вучић ради данас овдје, показује се једнако добрим и успјешним и ја сам захвалан за сарадњу", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана