Додик и Цвијановићева кандидати за Предсједништво БиХ и предсједника РС?

nezavisne.com
Додик и Цвијановићева кандидати за Предсједништво БиХ и предсједника РС?

Бањалука - Савез независних социјалдемократа (СНСД) на данашњој сједници Предсједништва и Главног одбора странке вјероватно ће утврдити имена кандидата за појединачне функције, односно предложити Милорада Додика, предсједника СНСД-а, као кандидата за члана Предсједништва БиХ и потпредсједницу странке Жељку Цвијановић за предсједницу РС.

Неколико чланова Главног одбора СНСД-а које смо контактирали није жељело говорити на ову тему, а неки од њих у незваничним разговорима рекли су нам и то да не знају ништа осим да је сједница данас.

“Требиње је већ изашло с подршком Жељки Цвијановић и Лука (Лука Петровић, градоначелник Требиња и предсједник ГО СНСД-а) не би сигурно излазио с тим да то већ није договорено. Ако и на сједници не буду предложени кандидати, готово је сигурно да су то Цвијановићева и Додик”, испричао је један члан Главног одбора СНСД-а за “Независне”, додајући да никакав детаљан дневни ред за сједницу не постоји.

Он каже да ће на сједници Главног одбора бити ријечи и о предстојећим изборима и инструкцијама за састављање листа с којима ће изаћи на изборе.

“Рок за подношење кандидатских листа је од 27. јуна до 9. јула и наредних мјесец дана ће обиљежити састављање листа по изборним јединцима. На сједници Главног одбора ће сасвим сигурно бити ријечи и о томе”, испричао је исти извор.

Иначе, из СНСД-а је најављено да ће сједница Предсједништва странке почети у 12, а сједница Главног одбора у 13 часова у Банском двору. Поједини општински и градски одбори већ су изашли са својим приједлозима и фаворитима за наредне опште изборе па је тако Градски одбор СНСД-а у Требињу прије неколико дана једногласно предложио да Цвијановићева буде кандидат за предсједника РС, али и шест кандидата из Требиња који би требало да се нађу на изборним листама ове странке за Народну скупштину РС и Представнички дом парламента БиХ.

СНСД уз ХДЗ и СББ још, барем званично, није изашао с именима кандидата за појединачне функције на предстојећим изборима. Подсјећања ради, када је у питању Република Српска, Савез за промјене већ је договорио да њихов кандидат за предсједника Републике Српске буде Вукота Говедарица, лидер СДС-а, док ће Младен Иванић, актуелни члан Предсједништва БиХ, поново у трку за други мандат. Недавно је и бивши начелник Сребренице Ћамил Дураковић саопштио да је прикупио довољно потписа за кандидатуру за предсједника РС. Своју канидатуру за ову функцију најавио је и Садик Ахметовић, члан Предсједништва Независног блока.

У Федерацији БиХ двије највеће странке СДА и СДП изашле су са својим кандидатима за члана Предсједништва БиХ, тако да ће из СДА Шефик Џаферовић у Предсједништву БиХ покушати замијенити свог шефа Бакира Изетбеговића, на исту функцију бошњачког члана Предсједништва БиХ пуца и Денис Бећировић из СДП-а, а врло је вјероватно и да ће СББ свог лидера Фахрудина Радончића поново кандидовати за то мјесто.

Када су у питању Хрвати, од мало јачих политичких имена кандидатуру је најавио Жељко Комшић, лидер Демократске фронте, који ће, готово је сигурно, у трку ући са Драганом Човићем, лидером ХДЗ БиХ, који ће поново покушати ући у Предсједништво БиХ.

Тренутни кандидати за Предсједништво БиХ

  • Милорад Додик
  • Младен Иванић
  • Шефик Џаферовић
  • Денис Бећировић
  • Жељко Комшић

Тренутни кандидати за предсједника РС

  • Жељка Цвијановић
  • Вукота Говедарица
  • Ћамил Дураковић
  • Садик Ахметовић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана