Додик: Финализујемо пројекат изградње Меморијалног центра у Доњој Градини

Танјуг
Додик: Финализујемо пројекат изградње Меморијалног центра у Доњој Градини

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Козарској Дубици да се финализује пројекат изградње Меморијалног центра у Доњој Градини, који ће чувати сјећање на страдање Срба у Јасеновцу.

Додик је, након састанка руководства Српске и предсједника Србије Александра Вучића са начелницима четири општине, Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар, рекао да је осим помоћи тим општинама, данас важна тема разговора био и Меморијални комплекс у Доњој Градини, а с обзиром на то да је и повоод за посјету предсједника Србије обиљежаавње Дана сјећања на жртве злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

Додик је истакао да је страдање Срба у Јасеновцу, тешка и болна тема, и, као што је косовски завјет стари завјет за Србе, тако је, истиче, јасеновачки завјет нови завјет.

- Финализујемо причу која је дуго година на чекању, а то је изградња Меморијалног центра, које би требало да интегрише сва мјеста страдања Срба и да се направи мапа страдања Срба, која би ту била постављена да је виде сви који долазе - рекао је Додик.

Он је навео да то до сада није било системски уређено, јер је страдање Срба од усташа на многим мјестима било занемаривано.

-Та усташка држава није никаква такозвана држава, то је држава коју су формирали да би убијали Србе. То су радили у Јасеновцу -рекао је Додик.

Он је додао да је Јасеновац био жив пет мјесеци након ослобођења Београда и да су тамо несметано вршени злочини над Србима, а да тадашње комунистичке власти нису предузеле ниједан корак да би ослободиле Јасеновац.

- Јасеновац и није ослобођен, он се самоослобођен од 100 логораша који су успјели да изађу и који свједоче о томе да је тамо живот ипак побиједио - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана