Dodik: Finalizujemo projekat izgradnje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini

Tanjug
Dodik: Finalizujemo projekat izgradnje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini

KOZARSKA DUBICA - Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Kozarskoj Dubici da se finalizuje projekat izgradnje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, koji će čuvati sjećanje na stradanje Srba u Jasenovcu.

Dodik je, nakon sastanka rukovodstva Srpske i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa načelnicima četiri opštine, Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar, rekao da je osim pomoći tim opštinama, danas važna tema razgovora bio i Memorijalni kompleks u Donjoj Gradini, a s obzirom na to da je i povood za posjetu predsjednika Srbije obilježaavnje Dana sjećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Dodik je istakao da je stradanje Srba u Jasenovcu, teška i bolna tema, i, kao što je kosovski zavjet stari zavjet za Srbe, tako je, ističe, jasenovački zavjet novi zavjet.

- Finalizujemo priču koja je dugo godina na čekanju, a to je izgradnja Memorijalnog centra, koje bi trebalo da integriše sva mjesta stradanja Srba i da se napravi mapa stradanja Srba, koja bi tu bila postavljena da je vide svi koji dolaze - rekao je Dodik.

On je naveo da to do sada nije bilo sistemski uređeno, jer je stradanje Srba od ustaša na mnogim mjestima bilo zanemarivano.

-Ta ustaška država nije nikakva takozvana država, to je država koju su formirali da bi ubijali Srbe. To su radili u Jasenovcu -rekao je Dodik.

On je dodao da je Jasenovac bio živ pet mjeseci nakon oslobođenja Beograda i da su tamo nesmetano vršeni zločini nad Srbima, a da tadašnje komunističke vlasti nisu preduzele nijedan korak da bi oslobodile Jasenovac.

- Jasenovac i nije oslobođen, on se samooslobođen od 100 logoraša koji su uspjeli da izađu i koji svjedoče o tome da je tamo život ipak pobijedio - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana