Додик, Човић: Ускоро усаглашени текст закона о Уставном суду БиХ

Срна
Додик, Човић: Ускоро усаглашени текст закона о Уставном суду БиХ

Источно Сарајево - Предсједник СНСД-а Милорад Додик и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавили су да би у наредних петнаестак дана могао да буде усаглашен текст закона о Уставном суду БиХ.

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да је на данашњем састанку делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ разговарано и о измјенама Изборног закона БиХ.


"Упознали смо делегацију ХДЗ-а БиХ и о ставу СНСД-а да представници српског народа у заједничким институцијама БиХ не раде у интересу Републике Српске, него да праве штету", рекао је Додик.

Он је поручио Бошњацима да разговарају са релевантним представницима српског и хрватског народа.

Двије делегације констатовале су да је у интересу српског и хрватског народа да буду успостављени што бољи односи између Србије и Хрватске.

Човић је рекао да очекује да у наредних 15 дана буде постигнут усаглашен став о закону о Уставном суду БиХ.

Истичући да много ствари у БиХ зависи од квалитетног односа двије странке, он је навео да њихова сарадња треба да стабилизује економску и социјалну слику у БиХ.

У делегацији СНСД-а били су потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Марко Видаковић, чланови Главног одбора Зоран Тегелтија, Сташа Кошарац и Љубиша Ћосић.

У делегацији ХДЗ-а БиХ били су замјеник предсједника странке Борјана Кришто, те потпредсједници Маринко Чавара и Вјекослав Беванда.

Састанак је одржан у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.

Човић: До краја мјесеца усагластити текст закона о Уставном суду

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас у Источном Сарајеву да би до краја овог мјесеца СНСД и ХДЗ требало да имају усаглашен став о тексту закона о Уставном суду БиХ.
"Послије тога покушаћемо да га усагласимо и са осталима, како би могао у парламенту добити адекватну већину", рекао је Човић након данашњег састанака са лидером СНСД-а Милорадом Додиком у Источном Сарајеву.

Он је најавио да ће се тражити и рјешење о начину избора судија у Уставном суду БиХ, као и начину и садржају одлучивања.

"Ми се морамо припремити за вријеме када ће грађани БиХ бити у позицији да попуњавају мјеста у Уставном суду БиХ, као и уопште у правосуђу", поручио је Човић.

Он је напоменуо да је национални кључ неопходан, јер мора одражавати односе у БиХ.

"У једном осјетљивом дијелу репресивног апарата, као што је правосуђе мора се задовољити потреба да имате представнике конститутивних народа", рекао је лидер ХДЗ-а.

Он је указао на, како каже, галаму СДА у вези са избором предсједника Суда БиХ.

"Био је коментар да су имали двије функције, а сада немају ниједну. Па требало је и тада, кад су имали двије функције, говорити на исти начин о потреби да сваки представник конститутивног народа буде исто заступљен", сматра Човић.

Он је поручио да је реформа правосуђа апсолутно неопходна.

"Стидљиво смо кренули у ту реформу, онда стали, али морамо је врло брзо завршити", поручио је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана