Добојлије се саме искључиле из СДС-а

Дарко Момић
Добојлије се саме искључиле из СДС-а

Бањалука - Статут Српске демократске странке на страни је лидера Вукоте Говедарице када је ријеч о сукобу између њега и добојског одбора ове странке, који је у четвртак мимо става највиших органа СДС-а донио одлуку да буде дио будућих парламентарних већина у Републици Српској и на нивоу БиХ.

Према тврдњама једног од бивших чланова Статутарне комисије СДС-а, члановима Скупштине Градског одбора СДС-а Добој у складу са чланом 14. Статута престало је чланство у овој странци и Вукота Говедарица нема потребе да се према њима односи као према донедавном потпредсједнику СДС-а Костадину Васићу, кога је искључио из странке.

Наш саговорник тврди да виши органи странке неће морати да доносе одлуке о искључењу зато што су се чланови добојског СДС-а сами искључили из странке.

- Члан 14. Статута јасно каже да члану СДС-а престаје чланство добровољним иступањем из странке због учлањења у другу политичку странку, смрћу, искључењем или због учествовања на изборима у својству независног кандидата, на изборним листама других политичких субјеката или на други начин који је у супротности с одлукама органа СДС-а. Ова посљедња ставка може се примијенити на чланове добојског СДС-а јер су поступили на начин који је у супротности с одлукама органа СДС-а - објашњава наш саговорник.

Он додаје да и члан 20. Статута иде у прилог Вукоти Говедарици јер каже да су “нижи органи СДС-а обавезни да спроводе акте и одлуке виших органа, а у случају неспровођења против нижег органа и одговорних лица покреће се поступак одговорности”.

- Статут каже и да због напуштања политике и програма СДС-а, неспровођења одлука виших органа, неефикасног рада, те у другим случајевима предвиђеним Статутом виши орган СДС-а може изрећи мјеру распуштања нижег органа СДС-а - каже наш извор.

Он је увјерен да ће добојски СДС-а наставити да тјера по своме, због чега виши органи странке морају да реагују, али да још нико не зна какве потезе ће повући предсједник СДС-а. Наш саговорник каже да није искључено ни да “иредентисти” из Добоја придобију већину у Главном одбору и тако преузму контролу над странком.

- Уколико изгуби већину у Главном одбору, Говедарица ће бити принуђен да одступи са чела странке, а према неким тумачењима, могуће је и да Главни одбор донесе закључак да је он трајно спријечен да обавља функцију предсједника.

- У том случају, надлежности предсједника СДС-а обавља предсједник Главног одбора СДС-а, а у року од 90 дана скупштина мора да изабере новог предсједника. Предсједник ГО Милан Миличевић на посљедњој сједници Предсједништва СДС-а није био отворено ни на једној страни, али њему над главом виси опозив са мјеста начелника Теслића који му припрема локални СНСД, због чега није категорично против било каквих преговора са СНСД-ом - каже наш саговорник.

Вукота Говедарица јуче није одговарао на наше позиве, а чланови Главног одбора и Предсједништва СДС-а који су одговорили на наш позив нису жељели да говоре о бурним унутарстраначким дешавањима.

Јеринић: Статут најбоље тумачи Тадић

Члан Главног одбора СДС-а из Добоја Борис Јеринић каже да је предсједник СДС-а Вукота Говедарица у четвртак рекао да добојски СДС-овци руше јединство странке и да ће бити подвргнути санкцијама.

- Што се тиче Статута СДС-а, најбоље је да га тумачи Огњен Тадић јер га је он и писао - каже Јеринић за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана