Дневна зарада од путарине 10.000 КМ

Марина Чигоја
Дневна зарада од путарине 10.000 КМ

Бањалука - За 30 дана од почетка наплате путарине на аутопуту Бањалука - Градишка,”Аутопутеви РС” наплатили су око 300.000 КМ, а у овом предузећу тврде и да се знатан број возача вратио на аутопут.

Од 16. марта до 14. априла кроз наплатну станицу “Јакуповци” прошло је укупно 107.256 возила.

Директор предузећа “Аутопутеви РС” Душан Топић је рекао да је у протеком периоду задржан дневни приход око 10.000 КМ, како је било и на самом почетку. Казао је да наплата иде по плану и да су задовољни, мада увијек може боље.

- Дневни просјек је између 3.000 и 3.500 возила. Али, већ након мјесец имамо пораст возила, као што смо и очекивали. Од првог дана било је неког одлива возила за око 30 одсто због увођења путарине, али сада се већ 10 до 15 одсто тих возила вратило на наплату. То се примијети и у центру Лакташа, гдје гужва није толико велика као што је била првих дана наплате - нагласио је Топић.

Међутим, истакао је да се то не примијети толико на приходу од наплате, јер се нису вратили камиони и додао да ће се на томе радити, с обзиром на то да је путарина за камионе десет КМ, док је за путничка возила двије КМ. Појаснио је да се размишља о томе да се постави рампа на силаску у Маховљанима, али да је највјероватнија варијанта да ће тај проблем бити ријешен изградњом надвожњака.

- Врло брзо ћемо почети да градимо надвожњак преко магистралног пута, управо на силаску са Маховљанске петље. То је у склопу изградње аутопута од Маховљана према Прњавору и даље до Добоја, тако да ће тај силазак и физички бити затворен за сва возила - рекао је Топић.

Он је појаснио да Маховљанска петља није ни предвиђена за силазак на магистрални пут у Лакташима, већ само као мјесто гдје се спајају два аутопута, односно аутопут Бањалука - Градишка и Бањалука - Добој.

 Празници

Душан Топић је истакао да је током протекла два викенда забиљежен скок броја возила, а самим тим и наплате, с обзиром на то да је знатан број људи дошао за празнике.

Нагласио је да је у тим данима дошло и до стоодстотног пораста броја возила и истакао да је у једном дану највише забиљежено 5.800 возила која су прошла поред наплатних  кућица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана