Ђоковић у четвртфиналу руши “краља шљаке”

Душан Репија
Ђоковић у четвртфиналу руши “краља шљаке”

Париз - Први противник Новака Ђоковића на Ролан Гаросу биће Финац Јарко Ниеминен, али је послије жријеба извјесно да прошлогодишње финале између њега и Рафаела Надала неће бити поновљено, пошто се могу срести већ у четвртфиналу!

Ђоковић је у петак прославио 28. рођендан, али му организатори другог гренд слема сезоне нису уручили баш лијеп поклон. Послије уводног меча са Финцем, који је на заласку каријере и далеко од некадашњег нивоа, у другом колу Ђоковића очекује дуел против бољег из меча Жил Милер (Луксембург) - Паоло Лоренци (Италија). Већ у трећој рунди наилази на потенцијалне проблеме, пошто су могући противници Аустралијанац Бернард Томић и увијек опасни Јужноафриканац Кевин Андерсон. Уколико оправда улоге фаворита у прва три меча у четвртом колу чека га такође озбиљан противник, а два највећа кандидата су домаћи представник Ришар Гаске и Бугарин Григор Димитров. Онда би према претпоставкама требало да услиједи велики окршај против “краља шљаке”.

Сви резултати у досадашњем дијелу сезоне, свих пет титула и 22 узастопне побједе Ђоковић би вјероватно мијењао за трофеј у Паризу. Већ и голубови на грани знају да је то једини гренд слем који му недостаје, а многи се слажу да је 2015. година идеална прилика да српски ас уђе у друштво бесмртних. До сада је само седам тенисера у историји успјело да комплетира гренд слем, односно да освоји сва четири најважнија тениска турнира у каријери. Од актуелних поред Надала то је успјело и Роџеру Федереру, а подвиг су направили и Фред Пери, Дон Баџ, Род Лејвер, Рој Емерсон и Андре Агаси. Ђоковић је до сада играо два финала и четири полуфинала, али му је увијек мало недостајало. Пет пута од њега је био бољи Надал, укључујући и прошлогодишње финале, док га је једном у полуфиналу зауставио Роџер Федерер. Међутим, према процјенама већине стручњака, Ђоковић је у животној форми, док су Надал и Федерер далеко од нивоа на којем су некад били. То се посебно односи на Шпанца, који се ове сезоне поприлично мучи и тренутно је тек седми тенисер свијета, али због одустајања Милоша Раонића ипак је шести носилац. Због таквог ренкинга, жријеб их је и спојио у четвртфиналу. Међутим, Надала никада не треба отписивати, поготово на шљаци и у Паризу, у којем је девет пута подизао трофеј и доживио један једини пораз, од Швеђанина Робина Содерлинга 2009. године. У случају да Надал претрпи други пораз на “Филипу Шатријеу” у каријери, Ђоковић би у полуфиналу могао да се састане са Ендијем Марејом или Давидом Ферером. Многи су сагласни да је Мареј уз Кеија Нишикорија, који је у другој половини жријеба највећи ривал Ђоковићу на путу до сна. Шкот и Јапанац су у одличној форми, али никако не треба потцијенити ни Федерера. Чини се да други тенисер свијета бар на папиру до четвртфинала нема озбиљнијег противника, а тада би се могао састати са земљаком Стеном Вавринком. Он сматра да Ђоковић може да се носи са притиском и да коначно освоји Гарос.

- Морам да одговарам на питања о томе зашто нисам освојио мастерсе у Монте Карлу и Риму, али понекад се не може све освојити, на теби је да даш све од себе. Тако је било и Новаку до сада кад је у питању Ролан Гарос, то је нешто са чим се ја борим 15 година. Најважније је да не жалиш и очајаваш, већ да гураш даље и пружаш максимум. Понекад сам фрустриран јер се неки резултати не цијене како доликује. Рафа, Новак, па и Мареј су почели константно да побјеђују, а медији сматрају да је то нормално. То није нормално, заправо је невјероватно и задивљујуће - рекао је Федерер.

Што се осталих српских представника тиче, Душан Лајовић ће играти против Максима Гонзалеза, Филип Крајиновић има тежак посао против Давида Гофана, док Виктора Троицког чека Јан-Ленард Штруф.

У женској конкуренцији Ана Ивановић ће у првом колу играти против Јарославе Шведове, док Јелену Јанковић чека квалификанткиња, али већ у трећем колу Каролина Вознијацки. Ако пређе прву препреку, Ивановићева ће се у другом колу састати са побједницом меча Петра Цетковска - Мисаки Дои, а у потенцијалном четвртфиналу, могла би да игра против Симоне Халеп. Прва противница Бојане Јовановски је Украјинка Лесја Цуренко, док ће Александра Крунић играти против Рускиње Јулије Путинцеве.

 

ПРОЈЕКТОВАНИ ПУТ ЂОКОВИЋА ДО ФИНАЛА

 

1. коло

Слика: ниеминен

Јарко Ниеминен (Финска)

86. играч свијета

 

2. коло

Слика: милер

Жил Милер (Луксембург)

54. играч свијета

 

3. коло

Слика: андерсон

Кевин Андерсон (Јужна Африка)

16. играч свијета

 

4. коло

Слика: димитров

Григор Димитров (Бугарска)

11. играч свијета

 

четвртфинале

Слика: надал

Рафаел Надал (Шпанија)

7. играч свијета

 

Полуфинале

Слика: мареј

Енди Мареј (В. Британија)

3. играч свијета

 

Финале

Слика: федерер

Роџер Федерер (Швајцарска)

2. играч свијета

 

Најдужи меч

Домаћи тенисер Пјер-Иг Ербер и Италијан Андреа Арнаболди одиграли су најдужи меч у историји квалификација на Ролан Гаросу. Њихова борба отегла се на два дана, меч је укупно трајао четири и по сата, а на крају је Италијан сломио срца домаће публике. Одлука је пала у 52. гему, а Арнаболди је славио са 27:25 у трећем сету.

 

Надалу одликовање

Ролан Гарос није ни почео, а Рафаел Надал већ је добио једно признање. Наиме, њему је градоначелник Париза Ан Идалго уручила највеће одликовање главног града Француске - Гран Вермеј.

 

Џумхур на Јужног

Једини представник БиХ у главном жријебу Ролан Гароса Дамир Џумхур (87. на ATP листи) играће против Михаела Јужног у првом колу. Уколико савлада искусног Руса, који је тренутно 70. играч свијета у другом колу вјероватно ће играти против Кипранина Маркоса Багдатиса, који се у првом колу састаје са квалификантом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана